‘Laat de omroep even met rust’

Hilversum heeft rust nodig, vindt Jan Slagter, baas van Omroep MAX. “Een stelselwijziging moet je ons niet aandoen”, zegt hij tegen Novum Nieuws na afloop van de presentatie van het adviesrapport van de Raad voor Cultuur. “Soms moet je dingen ook de tijd geven”, vindt ook NOS-directeur Jan de Jong.

Het aantal omroepen moet voor 2016 zijn teruggedrongen van 21 naar acht, zo werd vorig jaar besloten. De overheid gaat flink snijden in het budget van de omroepen. Vanaf dit jaar gaat het mediabudget stapsgewijs omlaag. Vorig jaar was het mediabudget nog 871 miljoen euro.

Die wetswijziging is in juni door de Tweede Kamer behandeld, gaan we nu dan alweer over een nieuwe wetswijziging praten? Dat moet je ons niet aandoen,” zegt Slagter. Hij vindt ook niet dat het rapport in een la moet verdwijnen. “Je moet kijken of er dingen in staan die we nu al zouden kunnen doen, zonder dat je het stelsel wijzigt.”

De Jong vindt het te snel om opnieuw het roer om te gooien. “Het duurt nog ruim anderhalf jaar voordat het 2016 is en nu ligt er alweer het volgende plan.” Ook De Jong vindt dat de beste ideeën uit het advies moeten worden gehaald. Voor de NOS verandert er in het advies overigens weinig. “De NOS is en blijft de ruggengraat van het publieke bestel.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten