Mogelijkheid optimalisatie FM-netwerk blijkt succes

Omroepvergunningen zijn voortaan niet meer in beton gegoten. Tussentijds kent Agentschap Telecom wijzigingen toe, als de omroepen en operators daar zelf om vragen. Dat gebeurt binnen een nieuwe gedragslijn netverbetering FM die via internet openheid geeft aan alle partijen.

Het is nog een proef, maar grote kans dat het vast uitvoeringsbeleid wordt vanaf juni aanstaande. Op deze manier zijn er de afgelopen negen maanden al 75 voorstellen ontvangen.

“Het Haagse beleid wordt niet gewijzigd, alleen is de uitvoering een stuk hipper“, zegt Marrit de Groot, hoofd Media bij het agentschap. “En dat past goed bij de mediawereld waarin snelle, hippe en doorgaans jonge mensen de toon zetten.”

Tot voor kort viel er niet te tornen aan een eenmaal vastgestelde omroepvergunning. Dus kleine wijzigingen in bijvoorbeeld de uitzendfrequentie of het uitzendvermogen waren niet meer mogelijk.  Reden was dat er maximaal ingezet moest worden op digitalisering van radio (uitrol van DAB+).

Een kleine verbetering van het netwerk  kan echter voor een omroep betekenen dat het meer luisteraars krijgt, dus meer reclame-inkomsten en dus meer kostenbewust geëxploiteerd wordt, aldus De Groot.

Het agentschap heeft in nauwe samenwerking met de markt een creatief plan bedacht om aanpassing en verbetering van bestaande omroepnetten mogelijk te maken: de gedragslijn netverbetering.

Een werkwijze die is ingezet als proef voor een jaar en die zowel bij de markt als bij ons zelf zeer goed aanslaat. Via een mail kan een omroep een informeel voorstel tot verbetering van het eigen omroepnet doen. Iedereen kan dat bekijken op onze website. Agentschap Telecom doet een technische check en als het geen storing oplevert, en er geen bezwaren zijn vanuit de markt, gaat de wijziging door.

Dit vraagt van de omroepen een flexibele, constructieve opstelling, want we hebben samen afgesproken dat de omroepen geen juridische procedures gaan starten. Alles is transparant en veel efficiënter: we kunnen snel schakelen. We houden elkaar scherp en het gaat fantastisch.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten