NPO is blij met adviesrapport Raad voor Cultuur

Henk Hagoort is tevreden met de drastische wijzigingen die de Raad voor Cultuur donderdag heeft geadviseerd voor de publieke omroep. “Ik ervaar het als een ondersteuning van het beleid dat we met elkaar voeren”, zegt de voorzitter van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) donderdag in een reactie tegen Novum Nieuws. “Dit is ook de weg die wij in willen gaan”, vult NPO-bestuurder Shula Rijxman hem aan.

De Raad voor Cultuur stelt voor dat de NPO een omroep wordt met een zendvergunning. “Dat vergt nog heel veel uitwerking”, aldus Hagoort. “Maar het idee erachter, namelijk dat je vanuit betrokkenheid van de makers en de visie op de programma’s en niet alleen vanuit de bestuurlijke blik kijkt en stuurt, ondersteunen wij natuurlijk.”

Hoofdredacteuren moeten bepalen welke programma’s gemaakt moeten worden en de omroepen moeten deze produceren. Hagoort en Rijxman pleitten in januari al voor de afschaffing van de ledentelling. In het rapport spreekt de raad van een ‘contract met de samenleving’.

”Je zou in de tijd van Facebook likes kunnen doen”, beschrijft Rijxman de invulling van de betrokkenheid van het publiek. “Dat is eigenlijk uitwerking en dat moet de komende periode gaan gebeuren.”

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) vroeg de Raad voor Cultuur vorig jaar om het advies te maken. Hij zei tevreden te zijn met de presentatie, maar het uitvoerig te willen bestuderen alvorens hij voor de zomer met een reactie van het kabinet komt. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email