Search
Close this search box.

RTV Noord wint Gouden NL-Award voor aardbeving-app

De NL-Awards zijn voor de twaalfde keer uitgereikt, de onderscheidingen voor de beste producties van de regionale omroepen. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de ROOS Dagen, het jaarlijkse congres voor regionale programmamakers dat plaatsvindt in Ermelo.

Zeven regionale omroepen vallen dit jaar in de prijzen. De NL-Awards zijn geen publieksprijzen. De categorieoverstijgende Gouden NL-Award gaat deze keer niet naar een radio- of televisieprogramma: de winnaar is RTV Noord met de aardbevingsapp.

De winnaars van de NL-Awards 2013 per categorie:
– Radio Nieuws: RTV Rijnmond – Compilatie Ruwaard van Putten ziekenhuis

Tv Nieuws: RTV Noord – Noord Vandaag extra

Radio Achtergrond: RTV Rijnmond – Rijnmond staat stil – Hineh Ma Tov

Tv Achtergrond: Omroep Flevoland – S.C. Buitenboys, geweld heeft nooit het laatste woord

Radio Varia: RTV Utrecht – Aan tafel – Reportage vrouwengevangenis Nieuwersluis

Tv Varia: Omroep West – De leukste school – Stedelijk College Zoetermeer

Evenementen: Omroep Brabant – De koning in Brabant

Documentaire: RTV Oost – Houdt God van vrouwen?

Sociale interactie: RTV Noord – De aardbevingsapp

Eervolle Vermelding: RTV Noord-Holland – IJsmeester Jan uit Jisp

Gouden NL-Award: RTV Noord – De aardbevingsapp

‘Omroepen trouw aan regionale functie’
Het valt de jury op hoe snel en effectief de regionale publieke omroepen de afgelopen jaren multi- en crossmediaal zijn gaan werken. De categorie Crossmediale Producties, die was ingesteld ter stimulering, is daarom dit jaar vervangen door de categorie Sociale Interactie. En daar valt meteen de categorieoverstijgende Gouden NL-Award, waaraan een geldprijs van € 2500,- is verbonden.

RTV Noord wint met de aardbevingsapp, die op basis van de informatie van de Groningers zelf laat zien waar de aarde beeft. Volgens de jury heeft RTV Noord begrepen dat een nieuwe mediatoepassing ‘de ultieme mogelijkheid biedt om je publiek te betrekken en als correspondent in te zetten. Heel nuttig voor de mensen in de regio, maar ook journalistiek inzetbaar als informatiebron’.

Ook bij de andere inzendingen stelt de jury vast dat de omroepen trouw blijven aan hun regionale functie. Verder wordt opgemerkt dat maar liefst vier ingezonden documentaires zijn gemaakt met steun van het Mediafonds.

“Het onderstreept het belang van dit stimuleringsfonds bij de totstandkoming en kwalitatieve ontwikkeling van bijzondere culturele mediaproducties, zeker in deze tijd van krimpende budgetten”, aldus de jury.

Tot slot is er een eervolle vermelding voor een item dat niet zo makkelijk binnen een categorie te vergelijken valt. De jury vond ‘IJsmeester Jan uit Jisp’ van RTV Noord-Holland een mooi voorbeeld van originaliteit, creativiteit, kansen zien en die goed uitwerken. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten