Toneelstukken Hugo Claus bewerkt tot hoorspelen voor Radio 1

Van het hele toneeloeuvre van Hugo Claus wordt een reeks hoorspelen voor de radio gemaakt. De stukken worden onder handen genomen door regisseur Peter te Nuyl. Er komen ook nieuwe hoorspelen van nog levende auteurs. De hoorspelen worden begin volgend jaar uitgezonden op Radio 1.

Te Nuyl tekende eerder voor de bewerking van Het Bureau van J.J. Voskuil en de serie Bommel, naar het werk van Marten Toonder. Voor het werk van Claus werkt Te Nuyl samen met het Nationale Toneel en NTGent. De eerste vier hoorspelen van Claus worden dit jaar opgenomen.

Het Nationale Toneel neemt Vrijdag en De Verzoeking op zich en NTGent maakt de opnames van Een Bruid in de Morgen en Pas de Deux. De regisseur zal een flinke kluif hebben aan de bewerkingen. De in 2008 overleden Vlaamse schrijver schreef meer dan dertig toneelstukken. Bekende theaterstukken van Claus zijn onder meer Suiker en Vrijdag.

Daarnaast werken zes auteurs aan nieuwe hoorspelen voor woord.nl. Esther Gerritsen, Kaweh Modiri, Ilja Leonard Pfeijffer, Wanda Reisel, Christiaan Weijts en Maartje Wortel nemen de pen ter hand voor de stukken van elk dertig minuten.

De hoorspelen van deze auteurs worden geregisseerd door zes verschillende radioregisseurs. Het mediafonds financiert de totstandkoming van de hoorspelen, die begin volgend jaar ook worden uitgezonden op de publieke muziek- en nieuwszender Radio 1. Woord.nl is een project van VPRO, AvroTros en NTR. Op de website staan onder meer marathoninterviews, radiodocumentaires en reisverslagen. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email