TV industrie maakt zich zorgen over toekomst draadloze microfoons

De TV industrie maakt zich ernstige zorgen over het toekomstig gebruik van draadloze microfoons. Een overgroot deel van de draadloze microfoons in Nederland zullen binnenkort niet of nauwelijks meer werken en een oplossing is er nog niet. De huidige frequenties 790 tot 862 MHz gaan namelijk gebruikt worden voor mobiel internet.

Voor de gebruikers van draadloze microfoons komen binnenkort nieuwe frequenties beschikbaar. Ook het landelijk kanaal 63 gaat verdwijnen. Gebruikers van dit kanaal verhuizen naar de kanalen 39, 40 en 41 (614 – 638 MHz) die samen landelijke dekking bieden.

Geen bandbreedte meer
Bij de bepaling van de 4G frequenties door de overheid is een groot deel van de bandbreedte die van oudsher wordt gebruikt door de televisie- en entertainmentindustrie afgepakt. Het is deze bandbreedte, ook wel de ‘omroepband’ genoemd, waar draadloze microfoons en ‘In Ear Monitors’ (oortjes) worden gebruikt. De ‘vrijgemaakte’ 4G frequenties werden eind 2012 voor een recordbedrag van 3,8 miljard Euro geveild. Een flinke meevaller voor de schatkist, er was op 0,5 tot 2,5 miljard Euro gerekend.

De overheid heeft echter nog geen goede oplossing gevonden voor het gebruik van draadloze microfoons. Eenvoudig gezegd: deze werken straks niet meer. De snelle uitrol van 4G netwerken versnelt dit probleem.  Net voor de frequentieveiling, stuurde Agentschap Telecom een bericht: Eigenaren van draadloze systemen worden verzocht om nieuwe apparatuur aan te schaffen zonder daarvoor enige compensatie te krijgen. Dit betreft ook de talloze microfoons die gebruikt worden op scholen en sportclubs.

De branche, ruim vertegenwoordigd in PMSE Nederland (Programme Makers and Special Events) is al jaren met onder meer het Agentschap Telecom in gesprek over dit probleem. Diverse goed doordachte en werkbare oplossingen zijn dan ook aangedragen. De door de overheid aangeboden bandbreedte blijkt echter niet geschikt en is bovendien in elk land anders. Iets wat ‘Brussel’ inmiddels ook erkent heeft.

Problemen bij omroepen
Ondertussen is ‘Den Haag’ in afwachting van Europese regelgeving en Brussel wijst weer naar nationale overheden. Het gevolg is dat elk land zijn eigen frequenties beschikbaar moet stellen voor televisie en evenementen. Dit impliceert dat wellicht bij elke plaats in Nederland en Europa een andere microfoon nodig zal zijn door frequentieverschillen. Het wordt een onbetaalbare operatie voor landelijke en regionale omroepen om met eigen apparatuur programma’s te maken.

AFN: “Wij dringen er bij Eurocommissaris Kroes op aan dat er een goede en haalbare Europese oplossing wordt gevonden voordat er enig besluit wordt genomen over de indeling van het Europese spectrum. Daarvoor heeft de AFN, samen met vrijwel alle Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen alsmede facilitaire bedrijven, een aangetekende brief geschreven aan mevrouw Kroes. We zijn vastbesloten en gemotiveerd om met Brussel en de industrie een goede, werkbare en haalbare oplossing te vinden. We blijven onze kennis en ervaring aanbieden en inzetten. Er zal een compensatiefonds nodig zijn om in elk geval de kosten van afschrijving en derving van inkomsten goed te maken. De miljardenmeevaller uit de frequentieveiling moet dit mogelijk kunnen maken.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten