Abonnees kunnen ook hele bladen in Blendle lezen

Abonnees op een papieren krant of tijdschrift kunnen die binnenkort ook helemaal lezen via de nieuwe internetkiosk Blendle. Alleen De Telegraaf en NRC Handelsblad hebben hiervoor (nog) geen toestemming gegeven, zegt Blendle-oprichter Marten Blankesteijn.

Blendle ging maandag officieel van start en telt na een maandenlange testperiode twintigduizend gebruikers. Behalve de NRC en De Telegraaf willen de andere deelnemende uitgevers wel hun abonnees via de online kiosk toegang tot de volledige inhoud van geabonneerde titels geven.

Bij Blendle kunnen gebruikers online losse artikelen uit diverse grote Nederlandse kranten en tijdschriften kopen. Betalen gaat met één klik doordat gebruikers een tegoed hebben, dat ze moeten opwaarderen.

De Nederlandse startup ziet zichzelf als ‘de iTunes voor journalistiek’ en heeft al veel internationale aandacht gekregen, zegt mede-oprichter Alexander Klöpping. “We zijn overdonderd door alle aandacht.”

Volgens Klöpping is het opvallend dat er in Nederland momenteel veel gebeurt met online uitgeven. Van speciale apps van kranten tot sites als De Correspondent, eLinea en MyJour. “Nederland is een testland voor digitale journalistiek aan het worden”, aldus Klöpping. De reden is volgens hem dat uitgevers eindelijk vertrouwen in de digitale toekomst beginnen te krijgen.

Blendle hoopt dat de online kiosk ertoe leidt dat jongeren weer meer langere journalistieke artikelen gaan lezen. Klöpping: “71 procent van onze omzet komt van mensen onder de 40 jaar, terwijl de krantenlezer gemiddeld een stuk ouder is. Het is nu zo dat de beste artikelen van Nederland vooral door oudere generaties worden gelezen, en dat jongeren zich de voordelen van het lezen van bladen niet meer inzien. Hopelijk kunnen wij dat veranderen.”

Blankesteijn en Klöpping zouden ook wel wat zien in een Spotify-achtig model waarbij Blendle-gebruikers onbeperkt artikelen kunnen lezen tegen een vast maandbedrag. Blankesteijn: “Maar uitgevers zijn daar nog huiverig voor. Ze willen eerst dit model met betalen per artikel proberen. Ze zijn bang de controle te veel te verliezen.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email