Dekker vindt advies Raad voor Cultuur opsteker

Staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) vindt het een goed idee dat de publieke omroep wordt opengesteld voor externe producenten. Hij noemt het rapport dat de Raad voor Cultuur vorige week presenteerde een opsteker.

“Het gaat erom unieke, kwalitatief hoogwaardige content van eigen bodem te produceren“, zei Dekker maandag op het jubilieumcongres van het Commissariaat voor de Media.

”De raad stelt voor de creatieve kracht in Nederland te mobiliseren”, zegt Dekker over het rapport. “De onderlinge gedachte van die oproep kan ik alleen maar onderschrijven.” Als voorbeeld noemt hij de samenwerking tussen de Noorse omroep en de film- en videodienst Netflix in de serie Lilyhammer. “De Noorse taal en cultuur staan dankzij de ruime verspreiding van Netflix internationaal in de schijnwerpers”, aldus de politicus.

Dekker ziet dergelijke samenwerkingen ook graag in Nederland ontspruiten. “Laten we onze creatieve competitiezin aanspreken, elkaar niet uit de tent vechten en blijven hangen in competentiegeschillen, maar samenwerken.”

De raad stelt een radicale koersverandering voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en de omroepen voor, waarbij ook externe productiehuizen programma’s kunnen maken. De NPO wordt een ‘omroep met een uitzendvergunning’, zo staat in het rapport te lezen.

”We moeten ons voor elkaar openstellen en niet bang zijn voor nieuwe makers”, vindt ook Dekker. Voor de zomer komt Dekker, die de raad vroeg het advies samen te stellen, met een kabinetsreactie op het advies. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email