Fotografe Anja Niedringhaus begraven

Honderden mensen zijn zaterdag in een kerk in het Duitse Höxter bijeengekomen om de laatste eer te betonen aan fotografe Anja Niedringhaus. Ze werd vorige week in Afghanistan gedood terwijl ze namens persbureau Associated Press (AP) bezig was verslag te doen van de verkiezingen in het land.

Familie, vrienden en collega’s riepen in herinnering hoe Niedringhaus altijd de menselijkheid wist te vinden bij vreselijke gebeurtenissen.

Een geestelijke las in de kloosterkerk een brief voor van AP-correspondent Kathy Gannon, die bij de aanslag waar Niedringhaus omkwam gewond raakte. Gannon en Niedringhaus werkten vaak met elkaar samen. “Je was zo vrolijk. Je hart kende geen grenzen. Je wilde iedereen helpen”, schreef Gannon.

Een zwarte kist met een rij witte bloemen stond bij de trap naar het altaar, waar een grote foto van Niedringhaus stond. Na de dienst liepen de rouwenden enkele kilometers langs de rivier de Wezer naar een kleine begraafplaats, waar Niedringhaus ter aarde werd besteld.

Kathleen Carroll van AP zei dat Niedringhaus ervan hield om de rust vast te leggen in de chaos die haar omringde. “Ik denk dan ook dat dat de reden is dat haar foto’s van vreselijke plekken zoveel weerklank vonden bij zoveel mensen over de hele wereld”, aldus Carroll. “Ze wist de waardigheid te treffen. Ze wist de stille, menselijke momenten te treffen, die mensen die met elkaar in strijd verwikkeld zijn, verbinden met andere mensen in de wereld.”

Berndt Müller, de geestelijke die de uitvaart leidde, beschreef de twee werelden waarin Niedringhaus zich begaf. Enerzijds de wereld van de grote gebeurtenissen. Oorlogen, rampen, sportwedstrijden en belangrijke toppen. Anderzijds het rustige boerenleven in Midden-Duitsland. “De rusteloze Anja, die haar leven doorbracht tussen twee uitersten.” Die uitersten waren ook in de kerk terug te zien: tussen de mensen uit het dorp zaten verslaggevers en fotografen die vanuit de hele wereld naar Höxter waren gereisd om afscheid van Niedringhaus te nemen.

Niedringhaus begon haar carrière als freelancefotograaf op 16-jarige leeftijd voor de lokale krant in Höxter. Haar foto’s van de val van de Berlijnse Muur bezorgden haar in 1990 een plek bij EPA, het European Pressphoto Agency, waarvoor ze verslag deed van het gewelddadige conflict in Joegoslavië. In 2002 stapte ze over naar Associated Press. Hoewel haar standplaats het Zwitserse Genève was, werkte ze veel in het Midden-Oosten, Pakistan en Afghanistan. Ze maakte deel uit van het AP-team dat in 2005 werd onderscheiden met een Pulitzer Prize voor de verslaglegging van de oorlog in Irak.

Niedringhaus werd vorige week abrupt uit het leven gerukt. Samen met Gannon deed Niedringhaus verslag van de Afghaanse verkiezingen. De twee reden mee in een konvooi van medewerkers van de kiesraad die stembiljetten afleverden in de oostelijke stad Khost. Op zeker moment liep een Afghaanse politieagent naar de auto waar de twee in zaten. Hij opende het vuur en schreeuwde ‘Allah is groot!’. Niedringhaus overleefde de kogelregen niet, Gannon raakte gewond. De schutter, die leiding gaf aan een groep agenten, gaf zich direct over. De autoriteiten in Afghanistan onderzoeken nu waarom de agent het vuur opende.

Carroll bracht in herinnering dat Niedringhaus een groot talent had om jonge fotografen te begeleiden. “We zijn dankbaar voor alles wat je ons gegeven hebt”, zei Carroll. “En we zullen altijd je stem in ons hoofd horen: ‘Nein, nein, nein, je kan veel beter. Ik ben trots op je’.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email