Frankrijk: Te weinig Franse muziek op Fun Radio

De Franse mediawaakhond heeft Fun Radio op de vingers getikt. Het dancenetwerk draait te weinig Franstalige muziek en nieuwe Franstalige producties, zo blijkt uit onderzoek over de maand januari. Ook in december vorig jaar haalde Fun Radio de verplichte muziekquota niet.

In Frankrijk zijn radiostations sinds 1996 verplicht om minimaal 40% aan Franstalige muziek te draaien. De overheid wil hiermee de Franse taal beschermen. Daarnaast moet de helft van het verplichte percentage aan Franstalige muziek bestaan uit nieuwe producties. Dit is muziek die niet ouder is dan negen maanden.

Maar al sinds jaar en dag hangen de hoge percentages als een molensteen om de nek van vele stations. Maandelijks deelt mediawaakhond CSA waarschuwingen of boetes uit, omdat stations zich niet aan de verplichte percentages houden.

Dit keer is het Fun Radio die een officiële waarschuwing kreeg van de CSA. Het dancenetwerk haalde in januari de muziekquota niet. En dat is al de tweede maand op een rij, want in december draaide Fun Radio ook al te weinig Franstalige muziek.

In een reactie tegenover RadioActu erkent Fun Radio dat het percentage Franstalige muziek in januari te laag lag. Wel laat het netwerk weten dat Fun Radio de meeste nieuwe muziek van alle Franse radionetwerken draait. In het eerste kwartaal van 2014 viel 94% van de gedraaide muziek in de categorie nieuwe muziek. De eerste drie maanden van dit jaar verschenen er 74 nieuwe platen op de playlist.

Fun Radio kampt met hetzelfde probleem als vele andere Franse radiostations. Om internationaal succesvol te zijn gaan Franse artiesten steeds meer in het Engels zingen. Zo ook Fun Radio core-artiesten als David Guetta, Bob Sinclar en Daft Punk.

Mogelijk komt er voor Fun Radio op termijn meer lucht. De CSA overweegt namelijk de muziekquota te moderniseren.

De grote Franse muzieknetwerken startten eerder dit jaar al een protestcampagne tegen de verplichte hoeveelheid Franstalige muziek die zij moeten draaien. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email