Journalist opgepakt in Rwanda

De politie in Rwanda heeft een journalist opgepakt omdat hij voorbereidingen zouden treffen voor ‘de gewelddadige omverwerping van de regering’. Daarnaast is ook een musicus opgepakt. De politie zegt bewijzen te hebben in de vorm van handgranaten en getuigenverklaringen.

Een van de arrestanten is Kizito Mihigo, een prominente zanger en liedjesschrijver over de genocide. De ander is Cassien Ntamuhanga, tot voor kort directeur van een christelijk radiostation. Samen met een eveneens opgepakte ex-militair worden ze verdacht van banden met een politieke oppositiegroep, het Rwandees Nationaal Congres, en de in Congo gevestigde rebellengroep FDLR.

Mihigo stond tot voor kort op redelijk goede voet met de regering. Hij heeft nog het Rwandese volkslied gezongen voor president Paul Kagame. Ook had hij verzoeningsprogramma’s tussen Tutsi’s en Hutu’s was georganiseerd die door de regering werden omarmd, maar bij de recente officiële herdenking van de volkenmoord van 1994 was hij niet van de partij.

Een van Mihigo’s liederen gaat over een omstreden overheidsprogramma waarin Hutu’s worden gedwongen zich te verontschuldigen voor het geweld tegen de Tutsi’s. Ook Hutu-kinderen die na de genocide geboren zijn moeten namens hun ouders excuses aanbieden. Volgens critici is dit programma klaarblijkelijk bedoeld om de Hutu’s met een blijvend schuldgevoel op te zadelen.

Radiojournalist Ntamuhunga
Radiojournalist Ntamuhunga was al een week zoek. Volgens Verslaggevers zonder Grenzen werd hij onlangs door agenten van de inlichtingendienst ondervraagd over een collega die jaren geleden het land ontvluchtte en nu een radiostation van de oppositie ondersteunt. De Rwandese Mediacommissie noemde het optreden van de politie ongehoord. “De afgelopen week hebben journalisten en zijn familie zich ongerust gemaakt over de verdwijning van Ntamuhanga, terwijl de politie, die beweerde naar hem te zoeken, wist waar hij verbleef”, zei voorzitter van de commissie Fred Muvunyi. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email