Journaliste mag gedetineerde niet interviewen

De rechter in Den Haag heeft bepaald dat journaliste Anneke Verbraeken de gedetineerde Rwandees Iyamuremye niet mag interviewen. Reden: als journalist ben je afhankelijk van de medewerking van de gedetineerde.

Die medewerking is door de directeur van de gevangenis geweigerd en alleen de gedetineerde kan daartegen bezwaar en beroep aantekenen. Die procedure loopt nu en daar kan de civiele rechter zich niet in mengen, zo oordeelt de Voorzieningenrechter.

Ongerechtvaardigde inperking van de vrije nieuwsgaring
Juist omdat journaliste Verbraeken van Vrij Nederland niet kan deelnemen aan die bestuursrechtelijke procedure had ze de Staat gedagvaard omdat de directeur haar interviewverzoek had afgewezen. Een ongerechtvaardigde inperking van de vrije nieuwsgaring waarvoor Verbraeken alleen bij de civiele rechter kan aankloppen. Maar die verwijst de journaliste dus naar de zijlijn.

Anneke Verbraeken moet wachten op de uitkomst van de beroepsprocedure in de zaak van de gedetineerde. Die in eerste aanleg overigens in het gelijk was gesteld. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email