Stichting Brein gaat niet achter downloaders aan

De stichting Brein gaat niet achter individuele gebruikers aan nu het downloaden van films, muziek en boeken niet langer is toegestaan. Brein richt zich op websites en andere diensten die zonder toestemming van de makers auteursrechtelijk beschermd materiaal aanbieden, en niet op downloadende gebruikers.

“Dat beleid blijft onveranderd”, meldt de stichting in een persbericht naar aanleiding van een arrest van het Europese Hof van Justitie, als gevolg waarvan illegaal downloaden meteen verboden is.

Volgens auteursrechtenorganisatie Brein moeten torrentsites als The Pirate Bay nu weer worden geblokkeerd door Nederlandse providers. Onlangs maakte het gerechtshof in hoger beroep de blokkade nog ongedaan, maar dat is volgens Brein-directeur Tim Kuik nu niet meer vol te houden, stelt hij in het persbericht. Kuik was wegens verblijf in het buitenland niet beschikbaar voor een nadere toelichting.

Teeven: per direct downloadverbod
Het downloaden van films, muziek en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal is per direct verboden, laat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) weten. De wet hoeft niet te worden aangepast, aldus een woordvoerder van Teeven. Controle op de naleving is geen taak van de overheid, maar van de auteursrechtenorganisaties zoals Stichting Brein, aldus de zegsman.

Teeven gaat wel de zogeheten thuiskopieheffing aanpassen, waar de rechtszaak bij het EU-hof om draaide. Die is mede bedoeld als compensatie voor de gederfde inkomsten van artiesten door van het downloaden van films en muziek, wat tot op heden niet verboden was in Nederland. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email