Tijl Beckand wil klassieke muziek op 1 in de hitparades

Tijl Beckand gaat vanaf vrijdag 11 april proberen klassieke muziek op nummer 1 in de hitparades te krijgen in het tv-programma ‘De Tiende van Tijl’. Tijl heeft het Nederlands Blazers Ensemble gestrikt om samen met zangeres Maria Fiselier een aria van George Friedrich Händel op te nemen: Ombra Mai Fu.

Tijl Beckand: “Waarom Händel? Händel is de componist van de openingstune van ons programma en dat heeft ons altijd geluk gebracht, we zitten alweer in het derde seizoen. Hij heeft diverse keren Nederland bezocht onder andere om een Rembrandt te kopen. Hij hing ooit een zangeres aan haar enkels uit het raam omdat zij zijn muziek niet goed zong en hij hield ontzettend van veel en lekker eten. Daarom dus Händel.”

De aria Ombra Mai Fu is afkomstig uit de opera Xerxes uit 1738. De opera was geen succes en verdween na vijf voorstellingen van het toneel. Echter in de negentiende eeuw werd de aria opgepikt en kreeg een tweede leven.

Berdien Stenberg
De laatste keer dat de eerste plaats in de hitparade werd bezet door een klassieke plaat was in 1983. Berdien Stenberg stond drie weken op de eerste plek met Rondo Russo van de Italiaanse componist Mercadante.

Het Nederlands Blazers Ensemble heeft gekozen voor een arrangement waar naast de gebruikelijke traditionele instrumenten zoals klarinetten, hobo’s, fagotten, koper blazers en fluit ook plaats is voor saxofoons en een vibrafoon. Die laatste twee instrumenten had Händel volgens Beckand zeker gebruikt als hij ze gekend had.

De Tiende van Tijl
In de eerste aflevering van De Tiende van Tijl op 11 april om 20.30 uur bij de AVRO op Nederland 3 is te zien hoe Tijl in de rubriek ‘Plaatsen waar je nooit klassieke muziek hoort’ probeert van de single Ombra Mai Fu een hit te maken. Uiteraard voeren Maria Fiselier en het Nederlands Blazers Ensemble live uit. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email