Search
Close this search box.

Rechter: Novec moet schade Q-music brand Lopik betalen

Novec, eigenaar van stalen zendmasten in Nederland, moet de schade die Q-music heeft geleden door de brand in de zendmast van Lopik/IJsselstijn vergoeden. Dit heeft de rechter in Amsterdam bepaald, zo meldt Het Parool.

Q-music besloot in januari van dit jaar naar de rechter te stappen. Het landelijke radiostation wilde nu eindelijk eens weten wie aansprakelijk is voor de brand op 15 juli 2011 in de zendmasten van Lopik/IJsselstijn en Hoogersmilde.

Door de brand in de zendmasten was Q-music dagenlang nauwelijks te ontvangen in Nederland. Beide hoofdzenders (Lopik 100.7 FM en Hoogersmilde 100.4 FM) waren dagenlang uit de lucht.

Daarna duurde het nog maanden voor de zender in Lopik weer op vol vermogen kon uitzenden. In het noorden werd tot september 2013 zelfs via tijdelijke zenders uitgezonden. Van deze zenders was het vermogen veel minder dan de zender in Hoogersmilde. Het radiostation heeft hierdoor miljoenen aan reclame-inkomsten misgelopen.

De rechter heeft nu geoordeeld dat Novec, eigenaar van het stalen bovengedeelte van de zendmasten in Lopik en Hoogermsilde, ‘onrechtmatig en maatschappelijk onverantwoord’ heeft gehandeld tegenover Q-music. Novec zou direct na de brand in Lopik kabels van Broadcast Partners zonder toestemming hebben verwijderd. Broadcast Partners verzorgt de uitzendingen van Q-music, diverse andere commerciële radiostations en de landelijke publieke radiostations. Ook zou Novec de schuld van de brand in de schoenen van Broadcast Partners hebben willen schuiven.

De gebeurtenissen in Hoogersmilde zouden volgens de rechter Novec niet aan te rekenen zijn.

Van de rechter moet Novec nu de schade die Q-music geleden heeft door de brand in Lopik vergoeden. Hoe hoog dit bedrag is, is nog niet bekend.

De uitspraak van de rechter kan ingrijpende gevolgen hebben. Mogelijk stappen nu ook andere publieke en landelijke radiostations naar de rechter om een schadevergoeding te eisen.

Alle berichtgeving rondom de zendmastbranden is terug te lezen in het Dossier zendmasten Lopik / IJsselstein en Smilde. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten