Zoek
Sluit dit zoekvak.

Stan Storimansprijs voor documentaire Omroep West

De Stan Storimans Prijs gaat dit jaar naar verslaggever Erik Kooyman van Omroep West. Hij krijgt de prijs voor de documentaire die hij maakte over het werk van de politie in de Haagse Schilderswijk.

Kooyman maakte volgens de jury ‘prachtige beelden, gecombineerd met het geluid’. Ook zijn commentaren worden door de jury geroemd, aldus Omroep West woensdagmiddag. Met zijn documentaire zet Kooyman ‘een treffend beeld neer van een van de moeilijkste wijken van Nederland’.

De jaarlijkse prijs werd in 2009 ingesteld ter nagedachtenis aan Stan Storimans. Hij was cameraman voor RTL Nieuws toen hij op 12 augustus 2008 om het leven kwam tijdens het vastleggen van de oorlog in Georgië.

Vorig jaar ging de prijs naar camerajournalist Jeroen Kelderman van RTV Drenthe. Het was toen voor het eerst dat de prijs naar een reportage van een regionale omroep ging. Ook was de prijs toen nog niet eerder gewonnen door een camjo, een journalist die zijn eigen beelden maakt.

Stan Storimans (1969 – 2008)
Freelance-cameraman Stan Storimans (Tilburg, 8 januari 1969) was op 12 augustus 2008 samen met RTL-correspondent Jeroen Akkermans in de Georgische hoofdstad. Zij waren daar om verslag te doen over het conflict tussen Georgië en Rusland over Zuid-Ossetië. Bij een bombardement van het Russische leger werd Stan door een kleine granaatscherf in het achterhoofd getroffen. Hij was vrijwel op slag dood. Jeroen raakte lichtgewond aan een been. Elf Georgische burgers kwamen eveneens om het leven.

Stan begon als 15-jarige jongen als geluidsman voor het NOS Journaal. Al snel bleek hij aanleg te hebben voor het vak van cameraman. Hij stapte over naar RTL Nieuws, was daar eerst in dienst maar begon na verloop van tijd zijn eigen bedrijf, Storicam. Hij werd een veel gevraagd cameraman en maakte over de hele wereld vele reportages. Hij werkte in conflictgebieden, zoals in 1997 in het toenmalige Zaïre, in Ethiopië en meer recentelijk in Afghanistan. Na de aanslag van 11 september 2001 op het World Trade Centre werkte hij in New York. Ook filmde hij belangrijke sportevenementen, zoals de Olympische Winterspelen 2002 en 2006, en het Europees kampioenschap voetbal 2008.

Stan werd donderdag 21 augustus 2008 begraven op de begraafplaats Vredehof in Tilburg. De Georgische presidentsvrouw Sandra Roelofs wilde bij de uitvaart aanwezig zijn, maar de familie Storimans wees dat af omdat ze geen politieke lading wilden geven aan de begrafenis. De dienst in de St. Lucaskerk werd bijgewoond door de ministers Ronald Plasterk en Maxime Verhagen en een groot aantal journalisten van zowel RTL als de publieke omroep.

De Brabantse journalist Johan van Grinsven werkte in de zomer van 2008 aan een boek over de belevenissen van Stan. Het zou op 8 januari 2009 moeten verschijnen. De familie Storimans wilde dat het boek ondanks het overlijden van Stan zou worden afgemaakt en zo gebeurde het ook. ‘Stan Storimans – Oog op de wereld’ verscheen op de dag dat Stan 40 zou zijn geworden.

Stan liet een vrouw, Marjolein, en twee kinderen achter, Amber en Tim. Marjolein heeft het bedrijf voortgezet in samenwerking met de cameramensen die Stan in dienst had. Storicam werkt nog steeds voor het RTL Nieuws, maar onder meer ook voor de actualiteitenrubriek 1Vandaag.

Op 12 augustus 2010 maakten Marjolein Storimans en Jeroen Akkermans bekend dat zij, samen met andere nabestaanden van de clusterbom, de Russische overheid voor het Hof van de Mensenrechten in Straatsburg dagen. Op 10 juli 2013 bleek dat Rusland, anders dan eerder toegezegd, toch geen onderzoek doet naar de toedracht van de dood van Stan. Op Youtube.com en het archief van RTL Nieuws is een groot aantal reportages over de dood van Stan te vinden. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten