Zoek
Sluit dit zoekvak.

Quickhitz draait 2x zoveel muziek in helft van de tijd

Meer dan 20 platen per uur draaien op de radio. Vandaag de dag lijkt dat een illusie, toch zijn er inmiddels weer stations die het doen. Twee radiostations in de Verenigde Staten en Canada draaien momenteel 24 platen per uur, inclusief negen minuten reclame. Zij hebben het zogenaamde Quickhitz format geadopteerd.

Back 2 the 60’s
In de jaren ’60 was het heel gewoon om bijna 20 platen per uur te draaien. Zeezender Veronica wist zelfs de complete Top 40 in twee uur tijd te prakken. Maar in de loop der jaren zijn platen steeds langer geworden, met als gevolg dat het aantal gedraaide platen per uur steeds minder is geworden. Radiostations draaien nu gemiddeld 12 platen per uur.

Quickhitz
Op de hitzender 93.1 The Party (WYDS) in Decatur, bij de stad Sprinfield in Illinois, en 90.3 Amp (CKMP) in Calgary krijgen luisteraars tegenwoordig weer 24 platen per uur te horen. Beide stations hebben het zogenaamde Quickhitz format geadopteerd.

Quickhitz is bedacht door Sparknet, het bedrijf dat in het verleden ook het Jack FM format (Playing what we want) heeft bedacht. Quickhitz belooft “Twice the Music” in “”Half the Time”, wat dus neerkomt op 24 platen per uur.

Het idee klinkt leuk, alleen krijgt de luisteraar geen enkele plaat meer in z’n geheel te horen. Alle platen die gedraaid worden zijn ingekort tot iets meer dan twee minuten. Deejays zijn geschrapt  en tussendoor zijn ook nog diverse reclameblokken van hooguit twee minuten te horen.

Inkorten muziek
Het inkorten van muziek op de radio is natuurlijk niets nieuws. Het gebeurt al jaren om onder meer de irritatiefactor uit een plaat te halen. Velen zullen zich de Sky Radio versie van Europe’s “The final Countdown” nog wel herinneren waar de complete gitaarsolo uit geknipt was.

Volgens Sparknet zijn ook bij de platen die de Quickhitz stations draaien delen uit het midden van de plaat geknipt, waardoor het bij luisteraars nauwelijks zou opvallen. Nu is de vraag of het inderdaad nodig is om Beyonce 20 keer in een plaat “Your love’s got me lookin so crazy right now” te laten zingen en of 10 keer ook niet genoeg is. Maar aan de andere kant is het inkorten van alle platen ook gelijk een zwakte als radiostation. Luisteraars horen hun favoriete muziek namelijk liever helemaal. Althans dat zou je denken.

Naar de volgende…
Steve Jones, programmaleider van Amp Calgary, heeft hier echter een andere mening over: “De gewoonten van mensen veranderen. Veel gebruikers van een IPod luisteren ook maar voor de helft naar een plaat en gaan dan door met de volgende”. Een theorie die nu dus op de radio wordt toegepast.

Gelukkig is de rotatie van platen niet omhoog gegaan. Bij Quickhitz worden platen in de hoogste rotatie om de 30 platen gedraaid, wat neerkomt op ongeveer 1 uur en 15 minuten. En dit is ook bij stations met 12 platen per uur heel gebruikelijk in de VS.

Minder Katy Perry voor meer Katty Perry?
Volgens Jones zorgt het Quickhitz format er voor dat artiesten juist meer aandacht krijgen. Doordat er meer platen per uur gedraaid kunnen worden, kunnen er ook meer verschillende platen van dezelfde artiest gedraaid worden. En dus zou de artiest juist meer aandacht krijgen.

Publiciteitsstunt?
Experts uit de radiowereld zijn er dan ook nog niet over uit of het Quickhitz format ook echt gaat werken of dat dit tot een simpele publiciteitsstunt gerekend moet worden. Vooralsnog hebben slechts twee radiostations het format geadopteerd. Volgens Sparknet starten er nog dit jaar radiostations in Australië en het Verenigd Koninkrijk met het Quickhitz format. Welke dit zijn is nog niet bekend. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten