Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ierse publieke omroep stopt met uitzenden via langegolf

De Ierse publieke omroep RTÉ stopt eind volgende maand met uitzenden via de langegolf. Op maandag 27 oktober verdwijnt RTÉ Radio 1 van de frequentie 252 kHz. De omroep was 10 jaar lang te horen via deze langegolffrequentie, die in de jaren ´90 gebruikt werd door de popzender Atlantic 252.

Van 1989 tot 2001 was Atlantic 252 te horen op de langegolffrequentie. De zender was een samenwerking tussen de RTÉ en RTL in Luxemburg. In 2002 werd de frequentie nog korte tijd gebruikt door de sportzender Teamtalk 252.

Nadat de RTÉ de volledige licentie voor het gebruik van de frequentie 252 kHz in handen had gekregen, startte de omroep in maart 2004 met het uitzenden Radio 1 op de langegolf. In 2008 staakte de Ierse publieke omroep zelfs zijn middengolfuitzendingen, omdat Radio 1 naast FM ook in het hele land via de langegolf te ontvangen zou zijn.

Nu heeft de RTÉ alsnog besloten om ook te stoppen met de langegolf. Nog maar 2% van de luisteraars van Radio 1 stemt af op de 252 kHz, waardoor de kosten voor het in de lucht houden van deze 500 KW zender niet tegen de baten opwegen.

Op maandag 27 oktober schakelt de omroep zijn langegolfzender in Clarkstown, Co Meath, ongeveer 30 km ten westen van Dublin uit. Wat er met de 248 meter hoge stalen zendmast gaat gebeuren is nog onduidelijk.

De komende maand worden luisteraars via de langegolf ingelicht over het stopzetten van Radio 1 via deze frequentie. De omroep wijst naar andere ontvangstmogelijkheden, waaronder FM, DAB+ (alleen in Dublin, Limerick en Cork), kabel, internet en satelliet. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten