Regionale omroepen naar de Tweede Kamer

Vier regionale omroepen overhandigen dinsdag (9 september) ruim duizend meldingen die zijn binnengekomen bij de Meldpunten #Geen112. Omroep Gelderland, RTV Noord, Omroep Zeeland en RTV Drenthe hebben de afgelopen maanden meldpunten opgericht. Hier kunnen ervaringen met het niet mobiel kunnen bellen van het alarmnummer 112 worden gedeeld.

Dinsdag (9 september) overhandigen de omroepen de 1000 meldingen aan de voorzitter van de Vaste Kamercommissie van Economische Zaken. Maandag 8 september beantwoordt KPN- directeur Jacob Groote live vragen van luisteraars.

Omroep Gelderland was de eerste die in mei gestart is met het meldpunt Geen112.gld.nl. Bij de redactie kwamen signalen binnen dat door het niet kunnen bellen van 112 met de mobiele telefoon, mensenlevens op het spel konden staan. Reden voor de regionale omroep om te inventariseren hoe groot dit probleem is. Dat in de grensregio het mobiele bereik gebrekkig kan zijn, was al bekend. Uit de kaart die bij het meldpunt Geen112.gld.nl is gemaakt, blijkt dat ook in veel andere delen van de provincie problemen zijn het met mobiele bereik.

Schrijnende situaties
Niet alleen problemen met het bellen van 112 leveren schrijnende situaties op, blijkt uit de reacties. Mensen die voor hun werk (in de zorg bijvoorbeeld) piketdiensten moeten draaien, blijken niet bereikbaar te zijn, omdat hun mobiele telefoon geen bereik heeft. Ook bankieren via internet (waarbij codes per sms worden gestuurd) is een probleem in gebieden met slecht mobiel bereik. Ondernemers klagen over de nadelige gevolgen voor hun bedrijf door de gebrekkige bereikbaarheid van hun mobiele telefoon.

Publiek
De regionale omroepen kijken terug op een succesvol project. ‘Met acties als deze laten de regionale omroepen zien, dat zij samen met hun publiek maatschappelijke kwesties aan de orde kunnen stellen. Wij bedanken de mensen die de moeite hebben genomen om hun ervaringen te delen. Namens het publiek van de regionale omroepen, zullen wij hun ervaringen bij de politiek en de providers onder de aandacht brengen’, aldus Marieke Bakker adjunct-hoofdredacteur bij Omroep Gelderland.

Hoorzitting
Woensdag 10 september houdt de Tweede Kamercommissie van Economische Zaken een hoorzitting/rondetafelgesprek over de gebrekkige bereikbaarheid van 112 met de mobiele telefoon.

KPN beantwoordt live vragen van luisteraars
KPN-directeur Jacob Groote beantwoordt maandagochtend (8 september) live in de radio-uitzending van Omroep Gelderland vragen van luisteraars over mobiele bereikbaarheid. Aanleiding zijn de honderden reacties die zijn binnengekomen bij het Meldpunt Geen112 van Omroep Gelderland.

Uit de meldingen blijkt dat door de hele provincie mensen problemen hebben met mobiele bereikbaarheid. Ook hebben mensen bij noodsituaties problemen gehad met het bellen van het alarmnummer 112 met de mobiele telefoon. Vanuit de studio van RTV West beantwoordt de KPN-directeur maandag vanaf 9.00 uur vragen waar bellers, die vaak geen bereik hebben, mee zitten. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten