Vereniging Commerciële Omroepen reageert op brief Dekker

De Vereniging voor Commerciële Omroepen en haar leden SBS, Viacom, RTL, Discovery en Disney reageren vandaag op de brief van staatssecretaris Dekker (dd 13/10/14) over de toekomst van het publieke mediabestel, zo meldt Pieter Arnold, Secretaris van VCO.

Vereniging Commerciële Omroepen: “De commerciële omroepen staan achter staatssecretaris Sander Dekker (VVD) in zijn tocht om de taak van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) te beperken. Dat blijkt uit een verklaring die de Vereniging voor Commerciële Omroepen (VCO), met daarin RTL, SBS, Viacom, Discovery en Disney, vrijdag verspreidde.

De commerciëlen benadrukken dat non-commercialiteit en het voorkomen van concurrentievervalsing belangrijke uitgangsprincipes zijn. Ze stellen daarom voor om NPO-programma’s door bijvoorbeeld de ACM (Autoriteit Consument & Markt) te laten beoordelen op hun ‘vermeende publieke meerwaarde’.

Een opmerkelijk voorstel omdat het Commissariaat voor de Media al toezicht houdt op de naleving van de Mediawet. Waarom de commerciële omroepen pleiten voor een tweede waakhond wordt in de korte verklaring niet uitgelegd.

Dekkers NPO-plan zorgde begin deze maand voor ophef onder omroepen met brede doelgroepen. Met name AVROTROS en MAX zijn geschrokken tot ronduit boos. Zij willen dat de publieke omroep ‘van iedereen en voor iedereen’ blijft, en vrezen terecht dat met dit plan een ‘smalle’ publieke omroep overblijft.

In het afgelopen decennium beten verschillende bewindslieden zich stuk op het omroepdossier. De rode lijn is duidelijk: meer macht voor de bestuurlijke elite in de overkoepelende NPO, minder voor de individuele omroepen en hun leden. Voorstellen voor ‘vernieuwing’ gaan steeds gepaard met forse bezuinigingen.

Tegenstanders onderbouwen dat Nederland eigenlijk een prachtig omroepbestel heeft dat vergeleken met het buitenland spotgoedkoop is. Daar komt bij dat de voorgestelde bezuinigingen veel groter zijn dan de gewenste vernieuwingen.

Zo wil Dekker de omroepen (bovenop eerdere bezuinigingen) nog eens 50 procent op hun budget korten terwijl zijn voorstel om amusement te schrappen om zo’n 5 procent van de programma’s gaat. Een enorme discrepantie.

Ondanks de beweringen in de VCO-verklaring blijven de doelen van de vernieuwingen nog altijd onduidelijk. Er wordt bijvoorbeeld niet gezegd: wij willen naar een reclamevrije publieke omroep of een BBC-model. Het blijft allemaal veel te vaag. Dat wekt de indruk dat er een stapsgewijze ontmanteling plaatsvindt.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten