Geen jacht op illegale downloaders van muziek

Internetters die muziek downloaden uit illegale bron worden in Nederland echt niet strafrechtelijk aangepakt. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) woensdag opnieuw benadrukt tijdens een Kamerdebat over auteursrechten. De bewindsman blijft zich richten op de aanpak van uploaders.

”De handhaving is en blijft civielrechtelijk”, zei Teeven. “Er wordt alleen gekeken naar uploaders en niet naar downloaders. Het is veel efficiënter om de aanbieders aan te pakken.” In de Kamer bestond de vrees dat dit zou leiden tot een jacht op de illegale downloader.

Sinds een uitspraak van de Europese rechter in april is downloaden uit illegale bron niet meer toegestaan. Destijds benadrukte Teeven al dat het niet om een strafrechtelijk, maar een civielrechtelijk verbod gaat. Dat betekent dat alleen stichting Brein downloaders kan aanpakken. Brein gaf eerder al aan alleen aanbieders van illegale content aan te pakken, de zogenoemde uploaders.

Teeven wees er overigens op dat steeds meer internetters kiezen voor legale alternatieven. Dat is een trend die een aantal jaar geleden nog niet werd verwacht, zo benadrukte hij.

Teeven onderzoekt pop-up bij illegale sites voor muziek
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gaat ook met internetaanbieders om de tafel om te onderzoeken of internetters die op het punt staan films, boeken of muziek te downloaden uit illegale bron met een pop-up op legale alternatieven kunnen worden gewezen.

Teeven wees er op voorhand op dat hij het plan niet doorzet als blijkt dat providers het internet hiervoor moeten gaan ‘filteren’. Uit het overleg met internetproviders en ervaringen uit landen als Denemarken en het Verenigd Koninkrijk moet blijken of websites die films, boeken of muziek illegaal aanbieden voorzien kunnen worden van zo’n waarschuwing, een pop-up. Teeven wil hier begin volgend jaar duidelijkheid over verschaffen.

Coalitiepartijen VVD en PvdA pleitten voor zo’n waarschuwing om internetters op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Beide partijen zagen evenwel niet voor zich hoe zo’n verbod technisch ingevoerd zou kunnen worden. Oppositiepartij D66 noemde het voorstel daarom ook ‘onnozel’ en technisch ‘onuitvoerbaar’. Ook oppositiepartijen CDA en de PVV stelden hun vraagtekens bij het plan. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten