[Update1] Na de special over de zoektocht naar Ruben en Julian geeft Hart van Nederland opnieuw een kijkje in het werk van de Nederlandse recherche en justitie. Na vijftien jaar wist de politie in Amsterdam-Noord namelijk de moord op het bejaarde stel Henk Opentij (79 jaar) en Mary Run (73 jaar) op te lossen.
Hart van Nederland spreekt aan de hand van het politiedossier met direct betrokkenen van deze zaak en geeft een kijkje in de wereld van de betrokken rechercheurs en officieren van justitie.
De Hart van Nederland special: De Dubbele Moord in Amsterdam-Noord is zondag 16 november om 22.50 uur te zien bij SBS6.
Zeventien jaar terug in de tijd
Op 24 november 1997 komt er een alarmerend telefoontje binnen bij de politie in Amsterdam. De tipgever zegt dat zijn buren Henk Opentij en Mary Run zijn vermoord. Uit sectie blijkt dat het stel op brute wijze om het leven is gebracht. Wie heeft Henk en Mary vermoord? De politie start een onderzoek onder de naam Noorderbreedte. Het onderzoek leidt echter tot niets en de zaak belandt in de kast vanwege gebrek aan aanwijzingen.
Dankzij de inspanningen van het Cold Case en Review Team wordt in 2008 op het met bloed doordrenkte overhemd van Henk Opentij een nieuw DNA-spoor aangetroffen, een mogelijk daderspoor. Politie en Justitie heropenen het onderzoek. Een nieuw team leest zich in, doet opnieuw buurtonderzoek en trekt zoveel mogelijk tips na. Het leidt zelfs tot een (onbedoelde) arrestatie in Chili. Een aldaar opgepakte Nederlander blijkt onschuldig. Als alle sporen dood lijken te lopen en er geen verdachten meer in het vizier zijn, wendt het onderzoeksteam zich tot een grootschalig DNA-onderzoek. Ondanks alle inspanningen leidt dit niet tot een doorbraak. De zaak gaat opnieuw op de plank.
Net als het team (in 2011) de nabestaanden hierover heeft geïnformeerd, meldt misdaadverslaggever Peter R. de Vries zich. Naar aanleiding van zijn televisieprogramma meldt een anonieme tipgever zich. Die noemt namen en schetst hoe de twee daders de woning van Henk Opentij en Mary Run zijn binnengetreden. Het zal uiteindelijk de gouden tip zijn. Politie en justitie zetten een grootschalige tap-, afluister- en observatie-operatie op touw. In oktober 2012 pakt een arrestatieteam de twee -door de tipgever genoemde- mannen op: Melvin R. en Miquel K.
Hart van Nederland spreekt met de rechercheurs die na vijftien jaar zwijgen een bekentenis weten af te dwingen bij de daders. Melvin R. en Miquel K. worden veroordeeld tot vijftien jaar cel. Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan.
Het nog allerminst zeker of de uitzending ook doorgaat. Zondagmiddag dient er een kort geding in deze zaak.
Kijkje door de ogen van de rechercheurs
De Hart van Nederland special laat ook zien hoe intens de rechercheurs en officieren de zaak hebben beleefd. Een special over bevlogenheid, doorzettingsvermogen, teleurstelling en saamhorigheid. Ook worden nooit eerder vertoonde foto’s uit het dossier getoond en kreeg Hart van Nederland de beschikking over het originele beeldmateriaal van het doorslaggevende politieverhoor. [Radiowereld.NL]
Update: SBS mag documentaire over moord volledig uitzenden
SBS mag een documentaire over het politiewerk in de moordzaak op een Amsterdams echtpaar volledig uitzenden. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam zondag bepaald in kort geding.
Advocaten van de twee mannen die afgelopen week in hoger beroep werden veroordeeld tot zeventien jaar gevangenis voor de moord, wilden de uitzending tegenhouden omdat hun cliënten erin voorkomen. SBS zei er alles aan te hebben gedaan om te zorgen dat het tweetal onherkenbaar is.
De inbreuk op de privacy van het duo is niet dusdanig dat de uitzending moet worden aangepast, meldt het programma verder over de uitspraak. Ook de andere bezwaren van de advocaten zijn afgewezen. “Overwinning voor vrijheid van nieuwsgaring”, aldus Hart van Nederland.