Frits Spits: Ik heb me gruwelijk vergist in de Top 2000

Frits Spits heeft zich flink vergist in de Top 2000. Nadat de lijst voor het eerst was uitgezonden in 1999 was de radiomaker van mening dat dit bij een eenmalige gebeurtenis moest blijven, omdat het succes toch nooit geëvenaard zou worden, zo vertelt hij in een interview met De Telegraaf.

“Toen wij de lijst voor het eerst uitzonden merkten we dat er iets gebeurde in het land. Ik vond dat als radiomaker heel bijzonder,” zo vertelt Spits. “En ik weet nog dat ik na afloop zei dat het een fantastisch experiment was geweest, maar dat we het nooit meer moesten doen, omdat we het toch niet konden evenaren. Ik heb me daar gruwelijk in vergist, want het is alleen maar groter en groter geworden.”

Volgens Spits is de Top 2000 niet meer weg te denken aan het eind van het jaar. “Het is een feest dat net zo bij het eind van het jaar hoort als oliebollen en vuurwerk. De verhalen van de luisteraars liften mee op de muziek. De karavaan die het hele jaar doortrekt komt langzaam tot stilstand en in de verte zie je al de lichtjes van Hotel California, de nummer 1 van dit jaar.

Naast de muziek zijn dan ook de verhalen van luisteraars belangrijk vindt de radiomaker: “De muziek is de kern, de planeet, waar de verhalen van luisteraars als een dampkring omheen hangen. Het mooie is dat we dit niet bedacht hebben, maar dat het vanzelf is ontstaan.”

Dit jaar is de Top 2000 al weer aan zijn 16e editie toe. Spits presenteerde meerdere edities van de lijst. Maar liefst 13 keer stond Bohemian Rhapsody van Queen op de eerste plaats, maar dit jaar is dat dus niet het geval. En dat de Top 2000 nog steeds leeft blijkt wel uit het recordaantal stemmen dat binnen kwam: maar liefst 3,8 miljoen.

Liefhebbers kunnen vanaf eerste kerstdag 12 uur weer helemaal aan hun trekken komen. Dan start de 16e editie van de Top 2000 op Radio 2. Sander de Heer, Jan-Willem Roodbeen, Gijs Staverman, Wouter van der Goes, Bert Haandrikman, Hans Schiffers, Marc Adriani en Jasper de Vries zitten tot en met 31 december achter de microfoon om alle platen te draaien en verhalen van luisteraars te vertellen. Schiffers is overigens de enige deejay die alle edities van de lijst gepresenteerd heeft. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten