Man van 70 perste familie John de Mol af

[Update 4] Een 70-jarige man uit Zeist heeft bekend dat hij John en Linda de Mol meer dan een jaar heeft afgeperst en bedreigd. De man stuurde brieven naar John de Mol waarin hij een groot geldbedrag eiste, anders zou hij het gezin van Linda de Mol iets aandoen. Hij is woensdag opgepakt, aldus een woordvoerder van de politie.

De Zeistenaar is ook de man die in september bij een banketbakker in Blaricum een doos taartjes bestelde voor mediamagnaat John de Mol. Op de taartdoos liet hij een dreigbrief plakken.

De politie kwam de man onder meer door zevenhonderd tips op het spoor. In het tv-programma Opsporing verzocht werd veel aandacht aan deze zaak besteed.

De 70-jarige man is waarschijnlijk geen bekende van de familie. “Voor zover wij kunnen nagaan, is de verdachte niet bekend bij de familie De Mol noch bij Talpa”, aldus de woordvoerder van John de Mol.

De bekende mediafamilie is ‘blij en opgelucht’ dat de verdachte vastzit. De woordvoerder laat weten dat de John en Linda de politie zeer dankbaar zijn voor haar inzet om de afperser op te sporen. “Het is niet mis wat ze allemaal hebben gedaan.” Of de strenge beveiliging van de familie nu wordt verminderd wil de woordvoerder niet zeggen.

Banketbakker Frans Wassenaar uit Blaricum is blij dat de vermoedelijke afperser van Linda en John de Mol is opgepakt. De 70-jarige verdachte bestelde in september bij de banketbakkerij van Wassenaar een doos taartjes. Op de taartdoos liet hij een dreigbrief plakken.

Zijn medewerkster die heeft geholpen met de toen gemaakte en vrijgegeven compositietekening, is heel erg opgelucht, vertelt de banketbakker vrijdag. “Hopelijk hebben we een steentje bijgedragen“, reageert Wassenaar. “Dit is een mooi Sinterklaascadeau.”

De man uit Zeist blijft nog in de cel. De onderzoeksrechter in Utrecht heeft zijn voorarrest vrijdag met twee weken verlengd.

‘Afperser De Mol werd alleen maar dreigender’
De afperser van de familie De Mol heeft zich er weinig van aangetrokken dat de zaak in de publiciteit kwam. Sterker nog, de 70-jarige man uit Zeist werd alleen maar dreigender van toon toen John en Linda de Mol de publiciteit zochten. Dat zei Peter R. de Vries, betrokken bij het onderzoek, vrijdag in het televisieprogramma RTL Late Night.

Begin oktober, niet lang nadat de politie de zaak in de openbaarheid bracht, stuurde de man een brief. Daarna volgden er nog twee, zei De Vries. “Het is de laatste kans met geld onheil af te kopen“, zo stond te lezen. “Als je niet betaalt, komen we in actie.”

Ook eiste de man, die volgens De Vries een onberispelijke carrière in de financiële wereld achter de rug heeft, dat er in De Telegraaf een advertentie werd geplaatst. Daarin zou moeten staan dat aan de eisen van de man zou worden voldaan.

“Het was toch een dilemma, een moeilijke afweging“, aldus De Vries. “Op een gegeven moment is besloten op geen enkele eis in te gaan.”

De man werd gepakt na klassiek speurwerk. Een van de aanwijzingen voor de politie waren de opvallende velgen die de man onder zijn auto had. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten