Zoek
Sluit dit zoekvak.

Philip Bloemendal Prijs voor sportcommentator Arman Avsaroglu

De prijs voor jonge talentvolle presentatoren werkzaam in de journalistiek, de Philip Bloemendal Prijs, is dit jaar voor Arman Avsaroglu. De voetbalcommentator van de NOS kreeg de prijs donderdag uitgereikt in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

De jury onder leiding van presentator Frits Spits Ritmeester noemt de taal van Avsaroglu wendbaar.

“In Arman hoorden we de echo van een al zeer lange traditie. Die ooit begonnen is bij Han Hollander, via Dick van Rijn, Theo Koomen en Jack van Gelder. Die traditie is het vermogen een wedstrijdverslag te geven, zodat je de beelden als het ware op je netvlies krijgt.

Armans taal is wendbaar. Hij heeft hoorbaar plezier in waarmee hij bezig is, je mag proeven van zijn enthousiasme en hij brengt op een persoonlijke, taalvaardige manier informatie over.”

Daarmee past hij volgens de jury in de traditie van Han Hollander, Theo Koomen en Jack van Gelder.

De prijs bestaat uit een vakopleiding en 3500 euro, te besteden aan een opleiding om zich verder te professionaliseren in het vakgebied. De prijs is vernoemd naar de legendarische commentator Philip Bloemendal van het Polygoon Journaal. Hij overleed in 1999.

Jury
De jury, bestaande uit voorzitter Frits (Spits) Ritmeester (NPO Radio 1, De Taalstaat, KRO), Suzanne Bosman (Radio 1, EenVandaag), Tim Overdiek (NOS Online), Sofie van den Enk (KRO, winnaar Philip Bloemendal Prijs 2008) en de winnaar van 2012 Luuk Ikink (RTL Late Night) koos begin november uit 22 aanmeldingen drie genomineerden; Arman Avsaroglu (NOS), Marieke Elsinga (Q Music) en Olaf Koens (RTL).

De Stichting Philip Bloemendal Fonds, opgericht in november 2001, heeft zich met deze tweejaarlijkse stimuleringsprijs ten doel gesteld het doorgeven van kwaliteitsbesef aan nieuwe generaties journalistieke presentatoren. Effectief en zorgvuldig taalgebruik is hierbij een belangrijk criterium. Eerdere winnaars waren Brecht van Hulten (2002), Lucella Carasso (2004), Wouter Zwart (2006), Sofie van den Enk (2008), Ajouad el-Miloudi (2010) en Luuk Ikink (2012). [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten