Grootste kerstboom van Nederland in IJsselstein dooft lichten

De Gerbrandytoren brandde sinds 13 december 2014 in IJsselstein. Maar woensdag om 03.00 uur zijn de lichtjes van de grootste kerstboom van Nederland weer gedoofd. De kerstverlichting in de zendmast brandde dit jaar voor de de 17e keer.

De 120 lampen van de ruim 372 meter hoge zendmast in IJsselstein, ook wel bekend als de zendmast Lopik, waren tot op tientallen kilometers in de omtrek zichtbaar.

Het lichtspektakel vindt sinds 1992 plaats. Het lukte de organisatie niet elk jaar om de financiering rond te krijgen. Ook waren er in sommige jaren andere, bijvoorbeeld technische problemen waardoor de lampen niet konden worden aangebracht.

Problemen
De kerstboom had dit jaar wel enkele problemen. Door het slechte weer (harde wind) lieten bij de ontsteking 2 lampen het afweten en vrij snel kwam er daar nog één bij. Door de stormachtige weersomstandigheden zijn er daarna nog enkele gasontladingslampen van 2500 Watt uitgevallen inclusief het toplicht.

Volgend jaar wil de stichting overgaan op ledverlichting aangezien het huidige toplicht maarliefst 1100,– euro kost. [Radiowereld.NL]