Niet eerste keer geweld in televisiestudio (filmpjes)

Het incident donderdagavond in het pand van de NOS was niet de eerste keer dat er op een gewelddadige manier werd geprobeerd een televisie-uitzending te verstoren. Lukte het de 19-jarige verdachte, voorzien van wat achteraf een nepwapen bleek te zijn, niet om live in te breken, kregen anderen dat in het verre verleden wel voor elkaar.

Een bekend incident op de nationale televisie deed zich in 1984 voor in het praatprogramma Karel. Presentator Karel van de Graaf sprak met tegenstanders van het toenmalig militaire bewind van Desi Bouterse, toen een voorstander van Bouterse uit het publiek opstond en een tegenstander aanviel. Nadat de AVRO de uitzending afbrak werden er schoten gelost. Er viel een gewonde, maar Van de Graaf zelf bleef ongedeerd.

Dat gold niet voor televisiemakers Frits Barend en Henk van Dorp, die in 2000 klappen kregen van de Hells Angels. Een groep mannen van de motorclub wist de tv-studio binnen te komen tijdens de repetitie. Ze eisten excuses van Barend en van Dorp, die de motorclub crimineel zou hebben genoemd.

In 1991 werd oud-hoofdredacteur van de NOS Hans Laroes voor de NOS-studio in Den Haag neergestoken door een paranoïde man met een afkeer tegen politici en journalisten. Laroes, toen nog parlementair verslaggever, raakte daarbij zwaargewond.

In 2007 wisten twee presentatrices van BNN zonder geweld in te breken in het achtuurjournaal tijdens het weerbericht. Dat deden ze om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Laroes, die toen nog hoofdredacteur was, was daar niet over te spreken. “Hoe sympathiek een actie ook is, je blijft van het achtuurjournaal af”, zei hij toen.

Werknemers NOS gewoon weer aan het werk
De ochtend nadat een negentienjarige man de redactie van de NOS donderdagavond was binnengedrongen, pakken de medewerkers van de NOS hun werkritme weer op. “We gaan gewoon ons werk doen: programma’s maken”, zegt Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS . “Al is het wel een bizarre ervaring even het middelpunt van het nieuws te zijn.”

Iedereen is volgens Gelauff erg geschrokken. “Het roept allerlei emoties op, en er zal wat tijd nodig zijn om het te verwerken.”

De NOS-medewerkers die vrijdagochtend het pand in het Media Park in Hilversum betreden, verklaren niet bang te zijn. Een cameraman van de NOS is niet opeens met een ander gevoel naar zijn werk gegaan. “Al ben ik me er wel van bewust dat er iets kan gebeuren. Er was nu niks aan de hand, maar je kunt dus gewoon naar binnen en iedereen neermaaien.”

Indringer NOS handelde alleen
De 19-jarige man uit Pijnacker, die donderdagavond zendtijd eiste bij de NOS en een beveiliger gijzelde, heeft een verklaring afgelegd. Hij heeft gezegd dat hij alleen en niet namens een terreurgroep of andere organisatie handelde. In een brief die hij donderdag zou hebben verspreid stond nog dat hij juist niet alleen handelde.

Meer politie op Media Park
De slagbomen komen niet terug op het Media Park in Hilversum. De beveiliging is goed, maar wordt de komende tijd opgeschroefd. De komende tijd zal er meer politie zijn. Dat zei burgemeester Pieter Broertjes vrijdagmorgen na overleg met de politie bij de NOS.

Het Media Park afsluiten vindt de burgemeester geen goed idee. Hij wil de beveiliging op andere manieren verbeteren. Ook de beveiliging in het gebouw wordt aangescherpt, aldus de NOS. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten