Ook regionale omroepen bekijken beveiliging

[Update] De regionale omroepen zijn ook extra alert na het incident bij de NOS donderdagavond. “Wij zullen alle collega’s erop attenderen dat extra aandacht voor beveiliging gewenst is”, zei directeur Gerard Schuiteman van ROOS, de koepelorganisatie van de dertien regionale publieke omroepen in Nederland.

De meeste omroepen hebben volgens Schuiteman al naar de eigen veiligheidssituatie gekeken. De regionale omroepen zijn zelf verantwoordelijk voor de eventuele maatregelen die ze nemen.

Veiligheid Media Park tegen het licht
In de loop van de komende week gaan alle betrokkenen op het Media Park met elkaar om de tafel, om de veiligheidsprotocollen opnieuw tegen het licht te houden en waar nodig aan te passen. “De NOS, de beveiliging van het Media Park en de politie werken hierin samen“, heeft de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes vrijdag laten weten in een verklaring.

Hij herhaalde dat het Media Park geen vesting moet worden. “De mensen die hier werken, moeten dat vrij kunnen doen.” Eerder zei hij al dat de slagbomen bij de hoofdingang van het mediaterrein niet meer terugkomen. Broertjes was vrijdagochtend bij een personeelsbijeenkomst van de NOS. “Dat was indrukwekkend en emotioneel. Wat er gisteren is gebeurd, heeft op iedereen een enorme impact”, aldus Broertjes.

Puntje van kritiek op ontruiming NOS-pand
In de hectiek om het NOS-pand te ontruimen werd de politie donderdagavond gehinderd door NOS-medewerkers die bleven filmen en vragen stellen. Dit punt van kritiek sneed de politie vrijdag aan tijdens een bespreking met de NOS en burgemeester Pieter Broertjes, vertelde NOS-directeur Jan de Jong vrijdag.

De Jong blikte tijdens een persbijeenkomst terug op het incident waarbij de 19-jarige Tarik Z. het NOS-gebouw wist binnen te dringen en voor het eerst in het bijna 60-jarige bestaan van het NOS Journaal de uitzending van het achtuurjournaal wist te verstoren.

Volgens De Jong kostte het agenten de nodige moeite om de filmende en nieuwsgierige omroepmedewerkers in veiligheid te brengen en naar buiten te dirigeren. “Van binnen vulde die kritiek me ook met trots. Het tekent de journalistieke drive van ons personeel om nog even door te gaan met filmen en vragen stellen als ze vinden dat Nederland dat moet weten”, zei De Jong.

Beveiliging NOS-pand opgeschroefd
De beveiliging van het NOS-pand op het Media Park in Hilversum is opgeschroefd met zichtbare en onzichtbare maatregelen. Volgens NOS-directeur Jan de Jong kreeg het omroepgebouw vrijdag van de politie een goede beoordeling. “De politie noemt ons pand optimaal beveiligd, zonder dat het een Fort Knox is”, zei De Jong.

De politie heeft extra maatregelen aangekondigd en zal de beveiliging verder opschroeven, vertelde de omroepbaas. Hij wilde niet zeggen of ook de veiligheidsmaatregelen in de omgeving, het Media Park, afdoende zijn. Volgens hem is dat een beleidskwestie van de gemeente Hilversum, waarin de NOS zich niet wil mengen. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email