Politie beëindigt gewelddadige bezetting Hindoestaanse omroep

[Update] Het CvdM heeft de Hindoeïstische Omroep op de vingers getikt, dat meldde Radio.NL afgelopen donderdag. Maar bij Stichting OHM is nog veel meer aan de hand. De politie heeft woensdagmiddag namelijk een einde gemaakt aan de gewelddadige bezetting van het gebouw van de omroep in Hilversum.

Bij de Hindoestaanse omroep OHM aan de Koninginneweg in Hilversum moest de politie volgens OHM-directeur Jagdish Rambali ingrijpen. De omstreden nieuwe raad van toezicht deed een poging de macht over te nemen.

Volgens een medewerkers van de omroep waren het “vier mensen die zeggen dat ze de raad van toezicht zijn”, maar deze raad wordt niet erkend binnen de omroep door medewerkers en de vijf Hindoe-organisaties achter de omroep. Drie van de vier leden zouden op onrechtmatige wijze zijn benoemd.

Volgens de OHM-directeur wilde de bezetters met een slotenmaker alle sloten in de pand vervangen. Volgens Jagdish Rambali is er ook veel geduwd en getrokken. Agenten hebben de ruziënde partijen in het OHM-pand gescheiden maar nog niemand gearresteerd.

Couppoging
Het personeel denkt dat de bezetters, de nieuwe raad van toezicht, bij de couppoging uit waren op de eigendommen van de op te heffen omroep inclusief de enorme villa. Ze wilde ook de bankpassen inclusief pincode hebben, zo meldt een medewerkers van de omroep. OHM krijgt dit jaar voor het laatst keer een subsidie van ruim 1,9 miljoen euro.

De enorme problemen bij OHM begonnen met het ingrijpen van het CvdM, dat de RVT van OHM erop betrapte zich met de inhoud te bemoeien van de programma’s. De RVT-leden moesten het veld ruimen maar de opvolgers zouden nog veel erger zijn.

Machtsstrijd
Aan de actie in de OHM-kantoorvilla aan de Hilversumse Koninginneweg zou een machtsstrijd ten grondslag liggen over de toekomst van de Hindoestaanse omroep, zo meldt de Gooi- en Eemlander. De omroep bevindt zich in het laatste jaar van zijn bestaan. In het kader van de bezuinigingen op de publieke omroep neemt de NTR waarschijnlijk een deel van de faciliteiten van OHM over, zegt Rambali tegen de regionale krant.

Hindoeïstische Omroep moet zaken ordenen
Stichting OHM moet voor 2 februari 2015 zorgen voor een adequate interne organisatie en een raad van toezicht aanstellen die deskundig en onafhankelijk toezicht houdt. Doet ze dat niet, dan volgt een dwangsom van duizend euro per dag met een maximum van vijftigduizend euro. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten