Search
Close this search box.

Rutte: incident bij NOS was ernstig en bizar en Wilders wil actie

Het incident met een man die donderdagavond met een (nep)wapen de studio’s van de NOS binnendrong was ‘een ernstig incident’. Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij noemde het een ‘bizarre en angstaanjagende gebeurtenis’.

Rutte zei dat de mensen bij de omroep angstige momenten moeten hebben meegemaakt. De beelden hadden bij Rutte en naar hij vermoedt ook bij andere tv-kijkers impact. Door alert optreden van medewerkers van de NOS, beveiligers en de politie was de situatie snel onder controle. “Het was knap te zien hoe een ieder zijn of haar kalmte heeft weten te bewaren.”

Volgens Rutte blijkt uit het incident dat we alert en waakzaam moeten blijven. Rutte had donderdagavond na het incident meteen overleg met minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof.

Wilders: Nederland naïef over bewaking
De beveiliging van omroepgebouwen moet worden verbeterd. PVV-leider Geert Wilders heeft dat vrijdag gezegd tegen de NOS naar aanleiding van de gijzelingsactie van donderdagavond. Hij vindt dat Nederland naïef is op het punt van bewaking. “Weg met de beveiligingsmentaliteit van de jaren zestig”, aldus de PVV-leider.

De met een neppistool bewapende man die donderdagavond het NOS-gebouw in Hilversum binnendrong, werd snel door de politie overmeesterd. Maar volgens Wilders is het incident alleen goed afgelopen doordat het niet om een getrainde terrorist ging en doordat een NOS-werknemer zich heldhaftig gedroeg.

Wilders wil meer controle van politie en marechaussee bij omroepen, ministeries, stations en winkelcentra. Mensen vinden veiligheid belangrijker dan het ongemak dat dit meebrengt, denkt hij.

NOS-binnendringer Tarik Z. langer vast
De 19-jarige Tarik Z. die donderdag de NOS-studios binnendrong blijft nog zeker veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Lelystad vrijdag beslist. De man uit Pijnacker drong het gebouw van de NOS binnen en eiste zendtijd. Hij wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde berichten