16 miljoen extra voor auteursrechten filmmakers

Filmregisseurs, scenarioschrijvers en acteurs krijgen de komende vijf jaar een extra vergoeding voor vertoning van hun werk op televisie en via de kabel. Het bedrag van 16 miljoen per jaar wordt verdeeld door de bestaande rechtenorganisaties.

Het gaat om het aandeel van de filmmakers in de opbrengsten van film- en televisieproducties, los van het bestaande honorarium. Het recht op een vergoeding en de hoogte ervan is inzet geweest van jarenlange onderhandelingen en juridisch getouwtrek.

Ontwikkeling
Caspar de Kiefte, senior bestuurder creatieve sector van FNV KIEM: “Dit is een belangrijke stap naar een eerlijke verdeling van de inkomsten over de betrokken partijen. Nu kan verder samen gewerkt worden aan de ontwikkeling van de hele filmsector.”

De afgesproken vergoeding is onderdeel van een convenant tussen de rechtenorganisaties voor filmmakers en acteurs en de producenten, omroepen en distributeurs. Het geldt voor alle producenten, omroepen en bijna alle distributeurs en exploitanten op de Nederlandse markt. De vergoedingen worden geïncasseerd en verdeeld door de rechtenorganisaties LIRA (schrijvers, vertalers, journalisten), VEVAM (regisseurs) en NORMA (musici en acteurs). [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email