Brein haalt Nederlandse Popcorn Time sites offline

Stichting Brein heeft de Nederlandse Popcorn Time sites deze week offline gehaald. Popcorn Time is een illegale dienst die met name in Nederland bekend is. Deze gratis dienst concurreert met betaald legaal aanbod zoals onder meer op Netflix en Videoland.

Onderzoek toont aan dat “omdat het gratis is” de belangrijkste reden is om illegaal te downloaden. Volgens onderzoek zou de Nederlandse filmindustrie jaarlijks €78 miljoen aan inkomsten mis lopen.

Schikking?
De laatste paar weken heeft Stichting Brein zes Nederlandse Popcorn Time sites offline gehaald. Dit zijn onder andere: popcorntime.nl, popcorn-time.eu, popcorn-time.info en popcorntimefilms.nl.

Opmerkelijk is de lichte straf. Met geïdentificeerde sitehouders is een schikking getroffen. Deze houdt in een onthoudingsverklaring met dwangsom en betaling van een bedrag ter tegemoetkoming waarvan de hoogte afhangt van de omstandigheden van het geval.

Waarschuwing
Op de websites is nu te lezen: “Deze site is verwijderd door stichting Brein wegens verspreiding van Popcorn Time software. Popcorn Time moedigt illegaal gebruik aan en maakt zelf gebruik van illegaal online aanbod van onder meer speelfilms en televisieseries.

Waarschuwing: Popcorn Time software maakt gebruik van peer-to-peer (p2p) uitwisseltechnologie waardoor gebruikers zowel up- als downloaden, ook in geval van streaming. Het up- en downloaden van illegaal aanbod is bij wet verboden en brengt aansprakelijkheid mee voor de daardoor veroorzaakte schade. Ler op: illegaal uploaden is illegaal verspreiden en veroorzaakt grotere schade dan een enkele download. Ga naar Thecontentmap.nl en zie waar u legaal kunt downloaden en streamen”

Brein
Stichting Brein gaat door met het offline halen van Popcorn Time sites en het aanspreken van geïdentificeerde sitehouders. Indien niet wordt voldaan wordt een gerechtelijke procedure gestart. Ook aangifte bij de strafrechtelijke autoriteiten wordt niet uitgesloten.

Voor popcorn time sites die zich in het buitenland verschansen waaronder ook de illegale torrent sites waarvan gebruik wordt gemaakt, werkt Brein samen met vergelijkbare nationale en internationale organisaties. Daarnaast kijkt Brein uit naar de uitspraak die de Hoge Raad gaat doen in de blokkeringszaak rond The Pirate Bay. Die wordt medio 2015 verwacht. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email