Halvering aantal kijkers en luisteraars bij Omrop Fryslân

Het gaat niet zo goed met de Omrop Fryslân. De kijk- en luistercijfers van de publieke omroep zijn de afgelopen jaren sterk gekelderd. In 10 jaar tijd is het kijktijd-aandeel gehalveerd, zo meldt Waldnet op basis van de cijfers van de NPO. En de luistercijfers zijn in de laatste vijf jaar zelfs gehalveerd.

Het kijktijd-aandeel was in 2005 nog 4.6%, in 2014 was dit 2.1%. De cijfers laten zien dat Omrop Fryslân steeds minder belangrijk wordt voor inwoners van Fryslân, zo meldt Waldnet.

Radio
Eerder deze maand werd bekend dat ook de radio-uitzendingen van Omrop Fryslân ook steeds minder luisteraars trekken. In vijf jaar tijd is het aantal luisteraars zelfs gehalveerd volgens de luistercijfers van Intomart GFK.

De Friese omroep was een jaar geleden nog marktleider in Friesland 15,3%, momenteel 11.1%. Het marktaandeel van Omrop Fryslân is daarmee gehalveerd in vergelijking met cijfers van 5 jaar geleden. Destijds had de Friese Omrop 23.1% marktaandeel.

‘online groeit als kool’
Omrop Fryslân-directeur Jan Koster beaamt dat radio en tv het zwaar te verduren hebben. “De cijfers wijzen dat uit.”

Koster vindt echter dat de internetcijfers ook meegenomen moeten worden om een oordeel te vellen over de relevantie van Omrop Fryslân. “Het komt regelmatig voor dat er op een dag meer gebruik van internet dan van radio of tv gebruik gemaakt wordt. Ik voorspel dat online binnen enkele jaren zelfs leidend zal zijn.” [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email