Vrouwen in de minderheid onder gasten Jinek

Tijdens de eerste maand van Eva Jineks dagelijkse talkshow Jinek waren vrouwelijke gasten sterk in de minderheid. In de negentien afleveringen in januari 2015 schoven 131 verschillende gasten aan, onder wie 92 mannen (ruim 70 procent) en 39 vrouwen (ruim 29 procent). Dat blijkt uit een inventarisatie van journalist en mediawetenschapper Leon van Wijk op de website Talking Talkshows.

Tijdens drie afleveringen was zelfs geen enkele vrouw te gast. Arabiste Annabell van den Berghe is de enige vrouw die meer dan eens te gast was.

Al sinds Barend & Van Dorp ligt het aantal vrouwelijke gasten in Nederlandse talkshows rond de dertig procent. Bij RTL Late Night lijkt dat gemiddelde iets hoger te liggen.

Representatie van vrouwen
Het is opmerkelijk dat het percentage in Jinek blijft steken op 29 procent, aldus Leon van Wijk.

De Nederlandse Publieke Omroep sprak in 2010 met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap af dat de representatie van vrouwen dit jaar moest zijn verbeterd. In 2010 was onder alle sprekers in programma’s van de publieke omroep ruim 37 procent vrouw.[Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email