World Press Photo voor foto Russisch homostel

Een intiem portret van een homostel in de Russische stad Sint-Petersburg is uitgeroepen tot de beste foto van het afgelopen jaar. De Deense fotograaf Mads Nissen is daarmee de winnaar van de World Press Photo 2014, maakte de jury donderdag bekend in Amsterdam.

De foto toont Jon en Alex, een Russisch koppel, die innig bij elkaar zijn in een donkere kamer waarvan de gordijnen gesloten zijn. Ze houden elkaars handen vast. De foto maakt deel uit van een serie over homofobie in Rusland.

Het leven voor homos, lesbiennes, biseksuelen en transgenders wordt in Rusland steeds moeilijker, zegt de jury van de World Press Photo. “Seksuele minderheden worden geconfronteerd met wettelijke en sociale discriminatie, intimidatie en zelfs geweld van conservatieve, religieuze en nationalistische groeperingen.”

”Terroristen gebruiken vandaag de dag aanschouwelijke beelden voor propaganda. Wij moeten reageren met iets subtielers en intensers en wat meer doordacht is”, verklaart jurylid Pamela Chen.

Fotograaf Nissen werkt voor het Deense dagblad Politiken. In totaal vielen 42 fotografen in de prijzen in acht categorieën. Ze komen uit zeventien landen. Er zitten geen Nederlanders onder de winnaars.

Voor de 58e editie van meest prestigieuze fotografiewedstrijd ter wereld zonden 5692 professionele fotografen bijna honderdduizend foto’s in. De winnende foto’s zijn vanaf 18 april te zien op een tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam en reizen daarna de wereld rond langs honderd steden. [Novum/Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email