73 procent van lokale omroepen voldoet niet aan de regels

Agentschap Telecom, de waakhond van de ether, heeft een aantal inspecties uitgevoerd bij de publieke lokale omroepen. Uit de inspectie, welke bij 48 lokale omroepen is uitgevoerd, blijkt dat maar liefst 35 omroepen (73%) hiervan niet voldoet aan de verplichtingen van AT.

Het betrof onaangekondigde inspecties waarbij onderzocht werd in hoeverre desbetreffende omroep in de praktijk voldoet aan de verplichtingen in de uitzendvergunning (voor radio etherdistributie). Het gaat volgens het inspectierapport daarbij om onder andere zaken zoals uitzendvermogen, antennehoogte en antennerichting.

Bij 35 van de 48 lokale omroepen (73%) was volgens het onderzoek heel veel mis. Dit had verschillende oorzaken. De antenne was niet goed gericht of ingesteld of de antennelocatie niet juist.

Te hoog zendvermogen
Opvallend is dat 19 van de 35 omroepen (54%) een veel te hoog zendvermogen hadden. In sommige gevallen hadden omroepen bewust het vermogen verhoogd. Het is (nog) niet bekend welke omroepen een boete hebben gekregen.

Maar er waren ook omroepen die onvoldoende kennis hadden van de regels en voorwaarden in de vergunning. Daarom heeft de Olon, in overleg met Agentschap Telecom, geconcludeerd dat het in ieder geval van belang is om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om deze situatie bij de lokale omroepen te verbeteren.

Naar aanleiding van deze inspecties heeft de Olon met Agentschap Telecom afgesproken dat een betere informatieverstrekking nodig is. Olon en AT gaan daarom voor alle lokale omroepen nog voor de zomervakantie een informatiebijeenkomst en workshops organiseren. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten


Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email