Het cao overleg van de FNV voor de publiek omroep loopt erg stroef. De FNV heeft het overleg onderbroken en wil eerst weer met de achterban van de landelijke en regionale publieke omroepen praten. De reden daarvoor is een pakket aan verslechteringen dat de omroepwerkgevers in de omroepcao willen doovoeren.
Zo wordt er in het voorstel geen concreet loonbod gedaan, wordt de jaarlijkse periodieke loonstijging van medewerkers (salarisdoorgroei) flink verlaagd en wordt met uitzondering van zon- en feestdagen de onregelmatigheidstoeslag (NRD-toeslag) geschrapt, zo meldt FNV.
Slechtere arbeidsvoorwaarden
Daar staat in positieve zin voor de werknemers (te) weinig tegenover. Het komt er op neer dat omroep medewerkers tegen aanzienlijke slechtere arbeidsvoorwaarden een steeds grotere productie moeten leveren op basis van zo flexibel mogelijke contracten.
Werkgevers leggen in onredelijke mate bedrijfsrisico’s bij de medewerkers neer, onder meer in reactie op de bezuinigingen en bestelwijzigingen die door de overheid op de publieke omroep zijn doorgevoerd.
Omroepmedewerkers zijn boos
Boze omroepmedewerkers hebben in de afgelopen weken al duidelijk gemaakt aan bestuurder Martin Kothman dat ze het onacceptabel vinden dat zij de negatieve gevolgen van het door werkgevers en overheid gevoerde omroepbeleid voor hun kiezen krijgen.
Ledenbijeenkomsten
In de komende weken gaan de bestuurders van de omroepbonden, waaronder FNV KIEM, langs de omroepen om zoveel mogelijk medewerkers te spreken en te informeren over de plannen van de omroepwerkgevers. Ook zal er een petitie onder het personeel worden uitgezet waarin om steun wordt gevraagd van de medewerkers tegen deze onaanvaardbare verslechteringen van de arbeidsvoorwaarden.
Ook voorstel slechter sociaal plan
Naast de arbeidsvoorwaarden doen werkgevers ook een voorstel voor het sociaal plan van de publieke omroep. Dat voorstel is veel slechter dan het oude sociaal plan landelijke publieke omroep dat op 1 januari 2015 afliep. Het nieuwe sociaal plan moet als onderdeel van de cao ook voor de Regionale Omroepen gaan gelden. Hier wordt in 2016 gereorganiseerd om de bezuinigingen van het kabinet Rutte II in te kunnen vullen. Ook hierover zullen de medewerkers concreet worden geraadpleegd. [Radiowereld.NL]