Jeremy Clarkson keert niet meer terug als presentator van het populaire Britse programma Top Gear. Het contract van de geschorste presentator wordt niet verlengd, zo liet de BBC woensdag weten. Clarkson werd geschorst omdat hij een producer zou hebben geslagen. Hij had eerder al waarschuwingen gekregen wegens ander wangedrag.
Top Gear trekt kijkers met auto’s en rellen
Top Gear is misschien het best bekeken tv-programma in de wereld, niet in de laatste plaats door incidenten rond het autoprogramma met Jeremy Clarkson meestal in de hoofdrol. Wereldwijd wordt het programma bekeken door naar schatting 350 miljoen mensen in 170 landen.
Top Gear in zijn huidige vorm bestaat sinds 2002. Clarkson en Andy Wilman verzonnen de formule. De presentatie was aanvankelijk in handen van Clarkson, Richard Hammond en Jason Dawe. De laatste werd in het tweede seizoen vervangen door James May.
Het programma met een eigen testcircuit is vooral populair door de toegankelijkheid en speelse opzet. Het heeft en had vaste onderdelen zoals de Power Laps (Snelle Rondjes) met de gemaskerde The Stig achter het stuur, bekende personen in een goedkope auto en het autonieuws. Meest in het oog springend waren de soms hilarische specials waarin de drie presentatoren bijvoorbeeld van een auto een amfibievoertuig maakten om daar vervolgens een wedstrijd mee te houden.
Enkele incidenten rond het programma kwamen breed in het nieuws. Zo sloeg Hammond in 2006 diverse malen over de kop, toen hij op een baan in New York het snelheidsrecord voor auto’s met een straalmotor wilde verbreken. Het programma kreeg kritiek op de manier waarop het elektrische auto’s testte en daarbij de gegevens manipuleerde. Argentijnen bekogelden het Top Gear-team met stenen, toen het voor een Patagonië-special met een Porsche 928 met nummerbord H982FKL door het land toerde. Veel Argentijnen zagen daarin een verwijzing naar de verloren Falklandoorlog (1982).
Clarkson kwam door diverse uitspraken in problemen. Zo werd hij onder meer beschuldigd van racisme. Clarkson werd eerder deze maand door de BBC geschorst, nadat hij ruzie had gekregen met een producent. Britse media suggereerden dat de presentator de BBC zat was en zelf weg wilde.
Auto’s zijn een rode draad in de carrière van de 54-jarige Clarkson. Hij begon als verslaggever bij de Rotherham Advisor maar vanaf 1984 kreeg zijn liefde voor de vierwielers de overhand. Hij begon in dat jaar The Motoring Press Agency. Daarna was hij onder meer columnist in een autoblad, The Sun en The Sunday Times. Vanaf eind jaren tachtig begon hij met het presenteren van diverse autoprogramma’s.
Clarkson was wat Top Gear betreft betrokken bij zowel de oude als de vernieuwde versie. In de oude serie, die van 1977 tot 2001 te zien was, was hij in de jaren negentig te zien. Na zijn vertrek in 1999 zakte de kijkcijfers van zes miljoen naar drie miljoen. De populaire presentator was er in de vernieuwde serie vanaf het begin bij.
Politie onderzoekt mishandeling Clarkson
Jeremy Clarkson krijgt mogelijk een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek. De politie van North Yorkshire, de regio waar de Top Gear-presentator een producer mishandelde, heeft bij de BBC de bevindingen opgevraagd van het interne onderzoek naar het incident.
Dat meldt de politie woensdag in een korte verklaring op de website. “Waar nodig wordt actie ondernomen“, laat het politiedistrict weten. Verder commentaar op de kwestie wil de politie geven. [Radio.NL/Novum]