Overal wordt het voor journalisten moeilijker hun werk te doen zonder gehinderd te worden door regeringen, fundamentalisten, criminelen, economische belangen of het leger. Wereldwijd is de mate van persvrijheid op het laagste punt in tien jaar, blijkt uit het jaarlijks rapport ‘Persvrijheid 2015’ van Freedom House.
“Journalisten staan steeds meer onder druk”, aldus Leon Willems van Free Press Unlimited. “Informatie wordt in toenemende mate misbruikt als wapen”.
Nederland niet langer op de eerste plaats
Van de 199 landen die in 2014 onderzocht zijn, krijgen slechts 63 landen het predicaat ‘vrij’. Nederland staat op plaats drie (op een in 2013), samen met België en Finland. Op een gedeelde eerste plaats staan Noorwegen en Zweden.
Europa kent een hoge mate van persvrijheid, maar juist hier is een flinke verslechtering te zien. Griekenland, Servië, IJsland en Hongarije zakten op de ranglijst en ook landen die bij de EU willen horen zoals Turkije en Macedonië daalden sterk. Laagste landen op de ranglijst zijn Wit-Rusland, de Krim, Cuba, Equatoriaal-Guinea, Eritrea, Iran, Noord-Korea, Syrië, Turkmenistan en Oezbekistan.
Opmerkelijk
De groeiende invloed van China en Rusland op het geopolitieke terrein heeft ook een negatieve invloed op de persvrijheid in hun omgeving. In 2014 hielden zij stevig grip op de lokale pers en zenders maar probeerden ook meer dan ooit de informatiestromen te manipuleren in de landen binnen hun invloedssfeer, zoals Hong Kong en Taiwan in het geval van China en Oekraine, Centraal Azie en de Baltische Staten in het geval van Rusland.
Waar dictaturen voorheen tevreden waren met allerlei variaties van censuur, proberen zij nu steeds meer de opinie te beïnvloeden door slim verpakte propaganda. Een ander opmerkelijk feit is het enorme aantal landen dat restrictieve wetgeving invoerde om de vrijheid van expressie op het internet aan banden te leggen.
Lichtpuntjes
Net als in voorgaande jaren is Tunesië het land dat de negatieve trend in het Midden Oosten doorbreekt door opnieuw 5 punten te stijgen op de ranglijst. Ook Madagaskar, Guinee Bissau en Oekraïne wisten te verbetering te realiseren waardoor ze stegen van de onvrije naar de gedeeltelijk vrije categorie.
Free Press Unlimited
Free Press Unlimited gelooft dat betrouwbare en onafhankelijke informatie essentieel is voor de ontwikkeling van mensen. Daarom ondersteunen ze journalisten en mediaorganisaties in ruim 30 landen. Ook op plekken waar andere organisaties niet werkzaam zijn. Samen met deze lokale partners creëren ze ruimte voor mensen om zich vrij te uiten, om maatschappelijke problemen aan de kaak te stellen en om zich te informeren over wat er speelt in hun omgeving. Daarnaast wil Free Press Unlimited kinderen leren dat een verhaal meerdere kanten heeft en dat de wereld groter en diverser is dan zij om zich heen zien. [Radiowereld.NL]