De overheid is van plan om de vergunningen voor digitale ethertelevisie (DVB-T), beter bekend als Digitenne, met drie jaar te verlengen. De huidige licenties lopen op 31 januari 2017 af. Op termijn wordt er overgestapt op DVB-T2, waardoor er alsnog frequenties vrijkomen voor telecom.
De NPO en Digitenne (onderdeel van KPN) zijn in Nederland licentiehouders voor digitale ethertelevisie. De commerciële televisieprogramma’s van Digitenne worden gezamenlijk met de publieke programma’s van NPO (NPO 1, 2 en 3 en de regionale omroep) uitgezonden. De programma’s van de publieke omroep vallen onder de verantwoordelijkheid van NPO en worden free-to-air uitgezonden, dat wil zeggen dat als consumenten uitsluitend de Nederlandse publieke programma’s willen ontvangen hiervoor geen abonnement of smartcard van Digitenne nodig is.
De afgelopen jaren is het aantal abonnees van Digitenne, door de concurrentie van digitale televisie via de kabel en internet/glasvezel, sterk gedaald. In het derde kwartaal van 2014 telde Digitenne 508.000 klanten, in het eerste kwartaal van 2015 478.000. het aantal klanten dat alleen (gratis) naar de publieke zenders kijkt wordt niet gemeten en is dus onbekend. Geschat wordt dat digitale ethertelevisie een marktaandeel van 6% heeft.
DVB-T zendt uit op de zogenaamde 700 MHz-band. Deze frequenties zijn echter ook goed te gebruiken voor het toenemende mobiele telefoon- en internetverkeer. Eerder maakte Minister Kamp al bekend frequenties in de 700 MHz-band te willen ruimen voor telecom.
Omdat er toch nog voldoende mensen via DVB-T naar de televisie kijken, en omdat dit nog steeds een alternatief is voor kabel en internet, heeft de minster plannen om de licenties voor digitale ethertelevisie met drie jaar te verlengen tot 1 februari 2020. Op dit moment loopt hier een publieke consultatie over.
Om toch ruimte in de 700 MHz-band te creëren voor telecomdoeleinden, is het de bedoeling dat er op termijn overgestapt gaat worden naar het efficiëntere DVB-T2. Wanneer dit precies gaat gebeuren hang af van de uitrol elders in Europa. Er dienen namelijk nieuwe coördinatieafspraken over de frequenties gemaakt te worden met buurlanden. [Radiowereld.NL]