Drie tv-programma’s maken dit jaar kans op de Zilveren Nipkowschijf: Onze man in Teheran (VPRO) van correspondent Thomas Erdbrink, de Nederlandse dramaserie Hollands Hoop (VARA, VPRO, NTR) en het Sinterklaasjournaal (NTR) met presentatrice Dieuwertje Blok.
De nominaties werden woensdag bekendgemaakt in de muziek- en talkshow De Wereld Draait Door. De Zilveren Nipkowschijf is de prijs van tv-critici voor het beste tv-programma. Vorig jaar sleepte de AVRO-serie Ramses de prestigieuze prijs in de wacht. Een eervolle vermelding gaat naar het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach, gepresenteerd door Arjen Lubach.
Zilveren Reiss Microfoon
De Zilveren Nipkowschijf niet de enige prijs die uitgereikt wordt. Er wordt namelijk sinds 1966 ook ieder jaar een Zilveren Reiss Microfoon uitgereikt aan de maker van het beste radioprogramma van het afgelopen jaar. Genomineerd zijn de hoorspelserie De Oorlogskoningin (VPRO), het praatprogramma Twee Dingen (Omroep MAX) en het nachtprogramma Nooit meer slapen (VPRO).
Het 3FM-programma De bende van Van der Lende, een BNN-programma van 3FM-deejay Frank van der Lende krijgt een eervolle vermelding.
De jury bestaat dit jaar uit Hans Beerekamp (NRC Handelsblad), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant), Angela de Jong (AD), Walter van der Kooi (de Groene), Marcel Peereboom Voller (de Telegraaf), Willem Pekelder (Trouw), Vincent Smits (Het Parool), Ron Vergouwen (De Perstribune, Radio 1) en Henk van Gelder (voorzitter). De prijzen en de uitreiking ervan vindt plaats op 10 juni 2015 in De Vorstin in Hilversum. [Radio.NLNovum]
Paul Gottlieb Nipkow
De Zilveren Nipkowschijf is genoemd naar de Duitse televisiepionier Paul Gottlieb Nipkow (23-8-1860/24-8-1940) die al in 1883, nog voordat de radio zijn intrede deed, experimenteerde met televisie.
De latere ingenieur was er al in zijn studietijd mee bezig. In feite is hij de bedenken van het principe van de televisie. Het aftasten van het beeld door middel van licht en het vervolgens weer lijn voor lijn opbouwen van dat beeld. Nipkow gebruikte er een snel roterende platte schijf voor waarin spiraalsgewijs kleine gaatjes waren aangebracht. Het door die gaatjes vallende licht werd met een fotocel omgezet in een elektrisch signaal, waardoor het over langere afstanden kon worden getransporteerd. Op het ontvangststation werd het beeld via een soortgelijke schijf geprojecteerd.
Het huidige tv-beeld wordt nog steeds lijn voor lijn afgetast. Maar de vinding van Nipkow wordt niet meer gebruikt. Zijn toestel was uiteindelijk te traag en de lichtopbrengst was te gering om er een bruikbaar tv-systeem van te maken. Daarvoor was nog een generatie uitvinders nodig met o.a. Charles F. Jenkins en John L. Baird.