Autofabrikanten alert na hacken auto via entertainmentsysteem

Een super-de-luxe entertainmentsysteem in je auto met internetverbinding waardoor je onder meer naar Spotify kunt luisteren. Het klinkt mooi, maar kan ook voor gevaarlijke situaties leiden. Het systeem blijkt namelijk te hacken te zijn, waardoor criminelen de controle over een auto over kunnen nemen. Fiat Chrysler roept daarom ruim een miljoen auto’s in de VS terug.

Technologiesite Wired bracht afgelopen week een verhaal over twee hackers die erin zouden zijn geslaagd de softwarebeveiliging van een Jeep te kraken. Charlie Miller and Chris Valasek ontdekten de beveiligingsbreuk en bewezen aan een journalist van het blad Wired dat ze zijn auto op afstand konden besturen.

Ze lieten zien hoe ze op afstand de radio aan konden zetten, plaatjes op het scherm konden tonen, maar ook hoe gemakkelijk de motor van de auto midden op de snelweg uitgeschakeld kon worden. Volgens Miller zou het heel goed kunnen dat voertuigen van andere merken net zo makkelijk te hacken zijn.

Fiat Chrysler heeft inmiddels toegegeven dat er iets mis is gegaan, maar dat een upgrade van de software in de auto’s het probleem zou moeten verhelpen.  Daarom worden ruim 1,4 miljoen auto’s in de VS teruggeroepen door de fabrikant. Volgens Fiat Chrysler zijn de Jeeps op de Europese markt niet uitgerust met de getroffen module met internetverbinding.

Miller en Valasek beschouwen hun hacking vooral als een waarschuwing. Auto’s hebben immers steeds meer internetfuncties, en dat vergroot het risico op veiligheidslekken. Volgens het consultancybedrijf IHS zullen tegen 2022 wereldwijd 82,5 miljoen auto’s verbonden zijn met het internet, ruim drie keer meer dan nu.

Overigens hoeven auto’s niet perse met internet verbonden te zijn om gehackt te kunnen worden. Ook via DAB(+) zou het mogelijk zijn om auto’s te beïnvloeden, zo meldde de NCC Group, een wereldwijd opererende organisatie op het gebied van informatiebeveiliging, afgelopen week op BBC Radio 4. Via DAB(+) is het mogelijk om naast audio en tekstberichten ook codes naar een auto te sturen.

De kans dat dit via DAB(+) gebeurd is overigens wel flink kleiner, omdat hier een sterk signaal voor nodig is. Bovendien dient de auto ook nog eens binnen het bereik van het gehackte DAB(+)signaal te zijn. Via internet hacken is dan een stuk eenvoudiger, omdat dit via een bestaand internetnetwerk gaat met behulp van het IP-adres van de auto.

Het hele filmpje van de hack is hier te bekijken. [Radiowereld.NL]