Classic Hits format momenteel hot in de VS

Deze zomer lijken steeds meer inwoners van de Verenigde Staten te kiezen voor classic hits op hun radio. In 17 van de 35 grootste radiomarkten staan radiostations met dit format momenteel in de top 3 van populairste radiostations. In acht radiomarkten staat het format zelfs op de eerste plaats, zo blijkt uit een analyse van Radio.NL.

Veel oldiesstations in de VS hebben hun format de afgelopen jaren gewijzigd in classic hits. Hiervoor hebben de radiostations de meeste hits uit de jaren ’60 van de playlist gehaald en zijn hiervoor in de plaats meer hits uit de jaren ’80, en sommige stations zelfs al hits uit de jaren ’90, gaan draaien.

Ook zijn de playlists van de classic hitsstations versmald naar circa 200 platen, waardoor de grootste hits om de circa vier uur voorbij komen. Veel classic hitszenders hebben ook deejays aangetrokken die ‘hot’ waren in de jaren ’80 op de vele Top 40-stations. Goed voorbeeld hiervan is (W)CBS FM 101.1 in New York City, die met Scott Shannon de ultieme jaren ’80 ochtenddeejay (Z100) in huis heeft. Maar ook Dan Taylor (66 WNBC) en “Broadway” Bill Lee (Hot 103/Hot 97) waren in de jaren ’80 uitermate populair. Veel luisteraars die in de jaren ’80 afstemden op Top 40-zenders zijn nu de vaste luisteraars van de classic hitszenders.

In de Big Apple staat CBS FM momenteel op de tweede plaats, nog slechts 0,4% verwijderd van de nummer 1. In Los Angeles is K-Earth 101 (KRTH) al voor de tweede maand op een rij marktleider.

Maar ook in andere radiomarkten is het classic hits format momenteel ‘hot’ en met een flinke opmars bezig. Want ook in Bosten, Detroit, Minneapolis, St. Louis, Pittsburgh, San Antonio en Cleveland staat momenteel een classic hitszender op de eerste plaats. In Philadelphia, Tampa, Riverside en Orlando is het format al opgeklommen naar de tweede plaats, terwijl in vier andere radiomarkten het format op de derde plaats staat.

De grootste stijger in juni was 103.3 KLOU in St. Louis. Het radiostation zag het marktaandeel in een maand tijd met maar liefst 2,2%-punt stijgen naar 11,2% en is hiermee ruimschoots marktleider. Ook in de woestijn van Nevada doen classic hits het goed, want in Las Vegas steeg het marktaandeel van 96.3 KKLZ de afgelopen drie maanden eveneens met 2,2%-punt naar 6,6%. KKLZ is hiermee opgeklommen naar de derde plaats.

Hetzelfde beeld vertoont het marktaandeel van Sunny 105.9 FM (WOCL) in Orlando. Dankzij een stijging van 1,6%-punt in drie maanden tijd is het station opgeklommen naar de tweede plaats.

In Detroit nam 104.3 WOMC de koppositie over van de sportzender 97.1 The Ticket (WXYT). Saillant detail is dat KLOU een jaar geleden slechts 6% marktaandeel had. In Minneapolis zag Kool 108 (KQQL) het marktaandeel met 0,4%-punt stijgen naar 8,5% en staat nu op een gedeelde eerste plaats met de hitzender 101.3 KDWB.

98.1 WOGL in Philadelphia zag het marktaandeel de afgelopen drie maanden met 1,3%-punt stijgen en is hiermee nu tweede in de stad. In Cleveland steeg het marktaandeel van Majic 105.7 (WMJI) de afgelopen twee maanden met 1,2%-punt naar 11,7%.

95.7 The Jet (KJR) in Seattle mag dan nog wel niet in de top 3 van populairste radiostations staan, maar de zender is wel met een flinke opmars bezig. In juni steeg het marktaandeel met een vol procentpunt naar 4,9%, wat goed is voor een gedeelde vijfde plaats.

Ook in Nederland doet het format het goed. Radio 10 heeft het marktaandeel, mede door de terugkeer op FM, flink zien groeien. Ook deze zender heeft de playlist flink verjongd. Daarnaast draait Radio 10, in tegenstelling tot de classic hitszenders in de VS, ook regelmatig recente of actuele hits. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat het marktaandeel in twee jaar tijd bijna verdubbeld is. [Radiowereld.NL]