KIIS 1065 verliest flink in Sydney; Hit 104.1 2Day FM herstelt zich

Er is een einde gekomen aan de dominantie van KIIS 1065 in Sydney. Nadat de hitzender meer dan een jaar lang het marktaandeel voornamelijk zag stijgen, moet KIIS nu voor het eerst flink terrein inleveren. Concurrent Hit 104.1 2Day FM herstelt zich licht en klimt langzaam uit het dal.

Jarenlang was 2Day FM het populairste FM-station van Sydney. In januari 2014 zag de hitzender Kyle Sandilands en zijn co-host Jackie O Henderson, het populairste ochtendduo van de stad, na 10 jaar vertrekken naar rivaal KIIS 1065. Het gevolg was dat het marktaandeel van 2Day FM in elkaar klapte. Van de ruim 8% die het station eind 2013 scoorde, was er begin juni 2015 nog maar 2,7% over.

Wat 2Day FM het afgelopen jaar ook probeerde, niets leek te lukken. De eerste nieuwe ochtendshow flopte en ook de huidige show met Dan Debuf en Maz Compton leek op een flop af te stevenen.

KIIS zakt, 2Day FM stijgt
Maar verrassend zijn de resultaten van “Survey 4” (19 april tot 27 juni) van GFK. Voor het eerst sinds de start moet KIIS 1065 flink terrein inleveren. De hitzender zag het marktaandeel met 1,3%-punt dalen naar 7,6%. KIIS is hierdoor niet langer de populairste FM-zender van de stad, want zowel de oldieszender WSFM (8,2%) en de pop-rockzender Triple M (7,9%) scoren een hoger marktaandeel.

Bij 2Day FM was er voor het eerste een glimlach op de gezichten van de medewerkers te ontdekken bij het bekijken van de luistercijfers. Voor het eerst in bijna anderhalf jaar noteert de hitzender een flinke winst. Het marktaandeel van 2Day FM steeg met 0,8%-punt naar 3,5%. Deze winst was vooral te zien alle doelgroepen onder de 40 jaar. Hier verloor KIIS juist flink terrein.

Ochtend en middag
Ook in de ochtend wist 2Day FM zich te herstellen. Dan & Maz zagen het marktaandeel met 0,9%-punt stijgen naar 3,3%. Kyle & Jackie O op KIIS daarentegen daalden met 1,6%-punt naar 8,6%. Wel blijven ze de populairste ochtendshow op FM maken in Sydney, al moeten ze deze plaats delen met Brendan “Jonesy” Jones en Amanda Keller van WSFM.

De grootste klap kreeg KIIS in de middag. De nieuwe middagshow met Dave “Hughesy” Hughes en Kate Langbroek zag de winst van voorgaande meting als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het marktaandeel daalde met maar liefst 2,2%-punt. Bij 2Day FM worden de messen al geslepen, want afgelopen maandag keerden Hamish & Andy, het populairste radioduo van Australië, na ruim vier jaar terug in de middag.

Melbourne
In tegenstelling tot Sydney, wist KIIS wel te stijgen in Melbourne. KIIS 101.1 ging met 1,1%-punt omhoog naar 7,3%. Hit 101.9 The Fox steeg eveneens en blijft nog net groter dan rivaal KIIS. The Fox is nu goed voor 7,7% marktaandeel. Nova 100, die de afgelopen metingen flink terrein verloor aan KIIS, blijft nu stabiel op 6,3%.

Populairste FM-zender blijft de oldieszender Gold met 8,7%, gevolgd door Triple M met 8,6%.

In de ochtend blijft Tripple M het populairste FM-station. “The Hot Breakfast” met Eddie McGuire, Luke Darcy en Mick Molloy scoren 9,6% marktaandeel. KIIS 101.1 met Matt Tilley en Jane Hall en The Fox met Fifi Box en Dave Thornton staan, ondanks dat beide shows meer dan een procentpunt stegen, nog ruim achter. In de middag is KIIS de populairste FM-zender. Hughesy & Kate scoren namelijk 9,4% marktaandeel. [Radiowereld.NL]