Tv-zender schrapt Dukes of Hazzard vanwege vlag

Het Amerikaanse kanaal TV Land heeft de jaren tachtigserie The Dukes of Hazzard van de zender gehaald. Dat meldt Time op de website. De reden is dat de hoofdpersonen rondrijden in een auto met daarop heel groot de omstreden confederatievlag geschilderd.

De auto was door de twee broers ook de ‘General Lee’ gedoopt, naar één van de belangrijkste zuidelijke legerleiders uit de Burgeroorlog.

De vlag kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen na een dodelijke schietpartij in een kerk in Charleston. De 21-jarige Dylann Roof, die een afbeelding van de vlag bij zich droeg, vermoordde negen Afro-Amerikanen. Hij had racistische motieven voor zijn daad.

Talloze gezaghebbende politici, onder wie president Obama, deden de omstreden vlag de afgelopen weken in de ban. Het symbool werd door de zuidelijke staten gevoerd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865), die werd gevoerd over de afschaffing van de slavernij.

Eerder deze week maakte producent Warner al bekend alle merchandise van de serie uit de schappen te halen, inclusief de speelgoedversies van de ‘General Lee’. Het populaire tv-programma, dat zes seizoenen liep, gaat over twee zuidelijke broers die autoraces houden en kattenkwaad uithalen.

En van de hoofdrolspelers, acteur Ben Jones, verklaarde eerder deze week al in zijn eigen museum wl merchandise van de serie te blijven verkopen en noemde de commotie om de vlag “politieke correctheid die niet past in ons land waar vrijheid van meningsuiting een groot goed is”. [Novum/Radio.NL]