51% Van de radioluisteraars in de Verenigde Staten gaat radio via de AM niet missen als deze wordt uitgeschakeld. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Mark Kassof & Co. Slechts 11% geeft aan radio via AM erg te gaan missen. In het geval van FM zegt slechts 7% radio via deze band niet te gaan missen.
Mark Kassof & Co deed het onderzoek onder 1289 luisteraars tussen de 18 en 64 jaar of zij zonder radio op FM of AM kunnen. Hieruit blijkt dat meer dan de helft van de luisteraars radio via AM niet zal missen als deze zal verdwijnen. En daarmee lijkt de AM dezelfde trend te vertonen als in Europa, waar in vele landen de middengolf zelfs al uitgeschakeld is of wordt. Recent schakelde de NPO in Nederland ook haar AM-zenders al uit.
Ondanks dat de AM in de VS nog redelijk veel luisteraars heeft en nog best rendabel is, de nieuwszender WCBS 880 en 1010 WINS in New York City staan nog steeds in de top 10 van grootste verdienzenders, migreren steeds meer radiostations van AM naar FM. Voorbeelden hiervan zijn WFAN en ESPN in New York City, WBBM in Chicago en WTOP en Washington DC.
AM wordt voornamelijk nog gebruikt voor talkradio, maar trekt steeds oudere luisteraars. Daarnaast is veel nieuwe auto’s de middengolf niet eens meer te vinden op de radio. Fabrikanten laten de AM weg, omdat ontvangst steeds lastiger wordt door de vele elektronica in auto’s.
In de auto wordt dan ook massaal afgestemd op FM. Zoveel zelfs dat meer dan 90% aangeeft radio via FM te gaan missen. 46% Hiervan gaat het zelfs enorm missen, terwijl slechts 7% aangeeft deze band niet te gaan missen.
Met betrekking tot de digitalisering van de radio is met name onderweg nog een lange weg te gaan. Zo wordt er in de VS geen DAB+ gebruikt, maar HD Radio wat staat voor Hybrid Digital Radio.
HD-Radio zorgt er als het ware voor dat de bestaande ‘analoge’ FM gedigitaliseerd wordt. Het signaal van HD-Radio wordt namelijk gewoon via de FM uitgezonden. Dit komt omdat het digitale signaal naast het analoge signaal wordt uitgezonden: de zogenoemde IBOC technologie (In Band On Channel).
Op één FM-frequentie is naast het analoge signaal nog plaats voor 96 kbps AAC+ aan digitale radio. Echter, hoe meer stations in deze ruimte worden gepropt, des te minder bandbreedte er per digitaal stations beschikbaar is. Daar komt bij dat radiostations vele duizenden euro’s per jaar aan iBiquity, ontwikkelaar van het systeem, moeten betalen.
iBiquity probeert autofabrikanten dan ook over te halen om HD Radio standaard in auto’s in te bouwen. Maar er zijn meer kapers op de kust: Sirius XM, aanbieder van mobiele satellietradio in de VS, probeert autofabrikanten juist over te halen om standaard een satellietradio in te bouwen. Hiervoor is dan wel weer een abonnement nodig. Vaak is alleen de eerste drie maanden gratis. [Radiowereld.NL]