VK: Xfm wordt Radio X; Chris Moyles nieuwe ochtendman

Chris Moyles keert na drie jaar terug op de radio. Vanaf maandag 21 september presenteert deejay de dagelijkse ochtendshow op het nieuwe Radio X, de opvolger van Xfm. Ook Vernon Kay, Johnny Vaughan en Ricky Wilson maken deel uit van het nieuwe deejayteam van Radio X.

Geruchten zijn waar
Al enige tijd gingen de geruchten dat Global Radio, de grootste aanbieder van commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk, in onderhandeling was met Chris Moyles. Maandag werd het “slechtst bewaarde geheim van de Engelse radio” eindelijk bevestigd. Vanaf maandag 21 september is Chris Moyles terug op de radio.

Chris Moyles presenteerde 8,5 jaar lang de dagelijkse ochtendshow op BBC Radio 1. In september 2012 moest de deejay echter plaats maken voor zijn 10 jaar jongere collega Nick Grimshaw. Sinds zijn laatste ochtendshow is Moyles niet meer te horen geweest met een programma op de radio.

Ondanks zijn vertrek bij BBC Radio 1, een vertrek dat volgens Moyles niet vrijwillig was, is de deejay nog altijd mateloos populair. Moyles heeft een schare groep vaste luisteraars, een status die bijvoorbeeld Edwin Evers, Gerard Ekdom of Rob van Someren in Nederland ook hebben. Als zij van zender verhuizen, gaan er veel luisteraars mee. Ook BBC Radio 1 heeft dat gemerkt, want ondanks dat Moyles nergens anders te horen was, verloor de ochtendshow de afgelopen jaren vele luisteraars. Op twitter heeft hij nog altijd 3,65 miljoen volgers.

Moyles terug in de ochtend
Op Radio X gaat Chris Moyles de dagelijkse ochtendshow tussen 6.30 en 10 uur presenteren. De rest van de dag nemen voormalig BBC Radio 1-deejay Vernon Kay en huidig Xfm middagdeejay Dan O’Connell plaats achter de microfoon, terwijl Johnny Vaughan de middagshow gaat presenteren. Vaughan presenteerde acht jaar lang de dagelijkse ochtendshow op zusterstation Capital FM in Londen. In 2011 vertrok hij bij de zender.

Ook Xfm deejays Phil Clifton en Jon Holmes gaan mee naar de nieuwe zender, terwijl Kaiserchiefs zanger Ricky Wilson in het weekend te horen zal zijn.

Radio X
Met Radio X gaat Global radio zich richten op een iets ouder publiek: 25 tot 44 jaar. Het station belooft “de beste rock en gitaarmuziek” te gaan brengen. Op de playlist staan artiesten als Muse, the Foo Fighters, the Arctic Monkeys, Florence & The Machine, Blur, Radiohead, Nirvana, Kasabian en Kings of Leon.

Radio X wordt een nieuw landelijk radiostation via DAB. De rockzender gaat namelijk landelijk uitzenden via de multiplex van Digital One. Onlangs kwam hier ruimte op vrij, nadat Teamrock haar uitzendingen via DAB staakte. Daarnaast is Radio X in Londen en Manchester op FM te beluisteren. Mediaregulator Ofcom heeft inmiddels toestemming gegeven aan Global Radio om een landelijk programma uit te zenden op beide FM-frequenties.

Voor Glasgow is deze toestemming er echter niet en daarom geeft Global Radio de huidige licentie van Xfm in Schotland terug. Radio X zal hier wel via DAB te beluisteren zijn.

Met Radio X hoopt Global Radio flink meer luisteraars te trekken dan met Xfm. Momenteel trekt deze alternatieve jongerenzender een slordige 892.000 luisteraars per week. In 2011 waren dit er nog meer dan een miljoen per week. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten