Free Press Unlimited: Stop geweld tegen journalisten

Free Press Unlimited organiseert op maandag 2 november een bijeenkomst over het toegenomen geweld tegen journalisten wereldwijd. Sprekers vertellen in ‘De Nieuwe Liefde’ te Amsterdam over hun persoonlijke ervaringen met geweld en intimidatie en over hun motivatie om door te blijven werken. Daarnaast worden er twee journalistieke awards uitgereikt.

Wie lopen er niet de rillingen over de rug bij de herinneringen aan de bloedige aanslag op het Franse Charlie Hebdo, aan de onthoofding van persfotograaf James Foley door IS of aan de beelden van de twee Amerikaanse journalisten die live op TV werden doodgeschoten?

Het zijn terreurdaden tegen journalisten die de wereld schokten. Daarnaast worden er, jaar in jaar uit, vele tientallen journalisten, cameralieden, fotografen en bloggers om het leven gebracht.

In landen als Somalië, Zuid-Soedan, Bangladesh, Mexico en Brazilie. Deze moorden leiden vaak nauwelijks tot ophef, en de daders worden meestal niet opgespoord, laat staan berecht. En dan zijn er nog de talloze mishandelingen, bedreigingen en andere intimidaties die journalisten zich moeten laten welgevallen. “Al dat geweld tegen mediaprofessionals draagt er toe bij dat kritische geluiden verstommen. En terwijl er steeds meer informatie met de snelheid van het licht beschikbaar is, neemt in veel landen de persvrijheid juist af”, zegt Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited.

Sprekers
Free Press Unlimited staat op 2 november stil bij deze verontrustende onwikkeling. Sprekers zijn onder anderen Fidan Ekiz (journalist/ documentairemaker), Henrick van Asch van Wijck (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Aloys Niyoyita (journalist/producer uit Burundi), Marielle van Uitert (fotograaf in conflictgebieden), Marcel van der Steen (NOS correspondent op de Balkan) en Pieter Derks (cabaretier).

Journalistieke prijzen
Ook worden er twee prijzen uitgereikt: een door Inge Brakman aan de ‘Newcomer of the Year’: voor een nieuwe getalenteerde journalist met grote zeggingskracht. De andere prijs, ‘Most Courageous Media’, wordt door Philippe Remarque uitgereikt aan een verslaggever of mediaprofessional die uitzonderlijke risico’s heeft genomen om ons het nieuws te brengen.

Dag tegen Straffeloosheid
2 November is door UNESCO uitgeroepen tot Internationale dag tegen Straffeloosheid. UNESCO deed onderzoek naar wereldwijde trends in vrijheid van meningsuiting, media ontwikkeling en veiligheid van journalisten. Uit het rapport dat op 2 november verschijnt, blijkt dat er op nog geen tien procent van de moorden op journalisten een veroordeling volgt. De gegevens werden aangeleverd door 24 van de 57 landen waar een journalist vermoord is. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten