Britse omroep BBC moet verder bezuinigen

De BBC moet nog meer besparen. Naast de 1000 banen die geschrapt worden, moet er nog eens bijna 145 miljoen euro bespaart worden. Zo zal er onder meer bespaart gaan worden op internet, tv, sportrechten en interactieve diensten die onder de “red button” zitten.

De BBC loopt zo’n 211 miljoen euro mis aan kijk- en luistergeld. Dit komt doordat steeds minder mensen live te kijken, maar gebruik maken van on-demand diensten. Meer dan een miljoen mensen minder dan voorspeld in 2011 hebben een televisie.

215 miljoen
In totaal moet de BBC komend jaar bijna 215 miljoen euro besparen. Eerder werd daarom al bekendgemaakt dat er 1000 banen geschrapt worden. Donderdag maakte de omroep bekend dat er nog verder gesneden moet worden in de kosten.

Zo moeten internet en televisie elk ruim 17 miljoen euro bezuinigen. Bij de sporttak moet 50 miljoen euro bespaard worden. Dit zal grotendeels gerealiseerd worden door minder sportrechten aan te kopen. Mogelijk sneuvelt hierdoor de Formule 1 verslaggeving bij de Beeb.

Ook zal er flink gesneden gaan worden in het aantal leidinggevenden/managers. Daarnaast zal er ruim 22 miljoen euro bespaard moeten worden bij de interactieve “red button” diensten. Via de rode knop krijgen kijkers toegang tot aanvullende informatie over televisieprogramma’s en extra programma’s.

Kijk- en luistergeld
Het kijk- en luistergeld in het Verenigd Koninkrijk bedraagt momenteel 204,14 euro (145 pond). Dit bedrag is echter voor zeven jaar bevroren. Op dit moment wordt er druk onderhandelt over een nieuw tarief dat vanaf eind 2016 gaat gelden. Daarnaast wil de BBC dat voor het on-demand kijken ook kijk- en luistergeld betaald moet worden. Momenteel is dit nog niet het geval. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten