Ook Frankrijk en Luxemburg nemen afscheid van AM

Het wordt in 2016 nog stiller op de middengolf. Niet alleen in Duitsland gaan vrijwel alle AM-zenders uit, maar ook in Frankrijk en Luxemburg. En dat betekent dat France Info, France Bleu en RTL Radio niet meer via de middengolf te beluisteren zijn.

Op 31 december kolkslag middernacht gaan de twee middengolfzenders van France Bleu uit (864 kHz, editie Parijs en 1278 kHz, editie Elzas).

Ook de resterende negen middengolfzenders van France Info (603, 711, 1206, 1242, 1377, 1404, 1494 en 1557 kHz) worden dan het zwijgen opgelegd. Vorig jaar werden al drie sterke zenders van France Info uitgezet.

Met het uitzetten van de stroomverslindende zenders bespaart de Franse publieke radio jaarlijks 13 miljoen euro. Eind 2016 verdwijnt France Inter van de langegolffrequentie 162 kHz, waardoor de Franse publieke radiozenders in de auto alleen nog via FM te ontvangen zijn. Radio France was sinds eind jaren ’30 via de middengolf te ontvangen.

Ook in Luxemburg gaat de enige middengolfzender uit. Op 1 januari 2016 om 1 uur staakt RTL Radio haar uitzendingen op AM 1440 kHz. Na bijna 60 jaar wordt de middengolfzender in Marnach het zwijgen opgelegd. Vanwege het hoge vermogen, tot wel 1200 kW, zorgt de middengolfzender voor veel stralingsoverlast.

De middengolfzender 1440 kHz stond in de jaren ’60 en ’70 is vele Engelse, Duitse en ook Nederlandse huiskamers aan. Onder de naam Radio Luxembourg / Radio Luxemburg werden uitzendingen in drie talen verzorgd. Later werden er alleen nog Duitstalige programma’s uitgezonden en veranderde de naam eerst in RTL Hörfunk en later in RTL Radio.

RTL Radio had steeds minder luisteraars via de middengolf. Daarom wordt een groot deel van de zendtijd verhuurd aan onder meer Radio China International. RTL is nog maar een paar uur per dag te beluisteren op AM. Het hitformat dat RTL sinds dit jaar heeft past al helemaal niet meer op de middengolf.

Op 1 januari om 1 uur, na het afspelen van het Luxemburgse Volkslied, is de 1440 kHz definitief stil.

Frankrijk en Luxemburg zijn niet de enige landen waar gestopt wordt met uitzenden op de middengolf. Tijdens de jaar wisseling gaan ook de laatste AM-zenders van de Duitse publieke omroepen uit. De NPO stopte in Nederland al in september met uitzenden op de middengolf. Eerder staakten ook de publieke radiostations in Vlaanderen, Ierland, Zweden, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Denemarken al hun uitzendingen op AM. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten